Mõnusat nokitsemist: ehita lapselastele ise liivakast

60+
Copy
Liivakastis mängimine on lapsele arendav, aga eelkõige väga lõbus.
Liivakastis mängimine on lapsele arendav, aga eelkõige väga lõbus. Foto: Manfred Angerer / PantherMedia / Manfred Angerer

Koduaeda liivakasti rajamine on lihtne ja soodne: paari tunniga saab lastelastele ehitada valmis vahva mängupaiga. Ise ehitades säästab ka vähemalt poole liivakasti hinnast.

Liivakastis mängimine on just eelkooliealistele väga arendav. Näiteks üks digitaalseid mänge vahendav portaal on välja toonud just liivakastis mängimise eeliseid: see arendab laste käelisi oskusi, paneb tööle fantaasia, et erinevaid mänge välja mõelda, õpetab koostööd ja suhtlemist teiste lastega koos ehitades ja mängides. Ning üllataval kombel isegi pettumustega toime tulemist ning hetkest rõõmu tundmist, sest iga liivaloss või -ehitus laguneb ühel hetkel kindlasti.

K-rauta üldehituse ja puidu tootejuht Oliver Prokopovits õpetab, et liivakasti ehitamiseks sobivad tavalised männi- või kuusepuidust terrassilauad, nii immutatud kui kuumtöödeldud.

“Töötlemata laud hakkab varsti pehkima, muutub koledaks ja ohtlikuks, sellest ei tasu õuetingimustesse midagi püsivat rajada. Terrassidel kasutatavad immutusvahendid on keskkonnasõbralikud, seega pole tarvis muretseda, et materjal laste mängukohaks ei sobi,” lisab ta.

NÄPUNÄITEID EHITAMISEKS

  • Liivakast ehitatakse enamasti lihtsuse huvides ruudukujuline, sagedaseks mõõduks on 1,5 x 1,5 meetrit, aga kui lapsi on rohkem, võib ehitada ka suurema kasti.
  • Liivakasti kõrguseks võib arvestada kahe tavalaiusega terrassilauaga ülestikku. Liivakasti ehitamist tuleb alustada nurgatugede paigaldamisega, milleks sobivad näiteks 50 x 50 mm mõõdus prussijupid.
  • Prusside külge saab kinnitada külje- ja pealislauad. Kinnitamiseks sobivad terrassikruvid, sest need on töödeldud välitingimustes vastu pidama.
  • Liivakastile puidust kaane ehitamine sõltub maitsest ja vajadusest, aga kui kodus või naabritel on õues vabalt liikuv kass või liivakasti vahetus läheduses on puid ja põõsaid, siis tasub kaane ehitus end ära.

Asukohalt võiks mängunurk jääda paika, kus pole tuuletõmbust ega suuri puid, mille lehed ja okkad hakkavad liivakasti risustama. “Soovi korral võib anda liivakastile sügavust mitte kõrgemate äärtega, vaid kasti põhja kaevatud auguga, aga otseselt vajalik see pole,” lisab Prokopovits. Tema sõnul tasub paigaldada liivakasti põhja geotekstiil, mis ei lase heinal liivast läbi kasvada. Pärast tekstiili paigaldamist saab täita kasti liivaga.

“Selleks võiks osta ehituspoest pooleks peenemat ja jämedamat liiva, sest ainult peenike liiv on kergesti lenduv, samas ainult jämedast liivast ei saa piisavalt ilusaid liivakooke,” põhjendab ta.

Kel aga soov suurem ehitustöö ette võtta, leiab küllaga inspiratsiooni internetist. 60+ otsis välja mõned vahvad isetehtud mängualad, kust võib häid ideid enda ehitusprojekti jaoks kõrva taha panna.

Midagi neile, kel ruumi vähem, aga ka lillekastidest loobuda ei soovi.

Liivakastile võib ehitada ka katuse, mis laseb seal mängida ka seenevihmaga. Lisaks on lastel ühtlasi olemas ka mängumaja.

Märksõnad

Tagasi üles