Jaapani eakad kutsuvad üles istumise asemel rohkem seisma

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kampaania "Stand Up 301" soovitab vanemaealisi vähemalt kord 30 minuti jooksul toolilt tõusta ja end sirutada.
Kampaania "Stand Up 301" soovitab vanemaealisi vähemalt kord 30 minuti jooksul toolilt tõusta ja end sirutada. Foto: Marko Volkmar / PantherMedia / Marko Volkmar

Nonoichi vanemaealiste klubide liit Jaapanis käivitas kaks aastat tagasi kampaania nimega "Stand Up 301", mis julgustab vanemaealisi vähemalt kord 30 minuti jooksul toolilt püsti tõusma ja end liigutama, vahendab The Straits Times. 

Klubi koosolekutel julgustavad nad oma liikmeid vahepeal püsti seisma ja sooviad seismispause ja venitamist ka seenioritele mõeldud loengute ajal. 

"Oleme töötanud selle nimel, et projekt oleks igale vanemaeliste klubile tuntud ja seda on hakatud praktiseerima nüüd ka pereringis," ütles 76-aastane klubide liidu esimees Hiroshi Nishimura.

Kui inimesed vananevad, kipuvad nad istuvad asendis olema aina rohkem. NHK ringhäälingukultuuri uuringute instituudi andmetel kasvab TV vaatamise aeg koos vanusega. 60. aastates veedavad mehed teleri ees ika päev 3 tundi ja 59 minutit, naised neli tundi ja 21 minutit. 70+ vanuses kasvavab see aeg veelgi - meestele viis tundi ja 16 minutit ning naistel viis tundi ja 29 minutit.

Ülemäärane istumine võib viia süvaveenide tromboosi ja muude negatiivsete tervisemõjude tekkeni. Füüsilise kehakultuuri uurimisinstituudi vanemteadur Yuko Kai selgitas, et kui me ei liiguta suuremaid lihaseid keha alumises osas, pärsib see veresuhkru imendumist lihasesse. Kuna veresuhkru ja triglütseriidide tase tõuseb, suureneb diabeedi ja kardiovaskulaarsed haiguste risk.

Kampaaniast on huvitatud ka ettevõtted, sest on leitud, et kui inimesed istuvad varasemaga võrreldes vähem, on ka nende tootlikkus suurem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles