Jalanukkidest priiks ilma valu ja vaevata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure varba kõverdumine ehk jalanukk on turse või kühm suure varba liigese välisküljel. Probleemi põhjustaja on suure varba kaldumine teise varba suunas.
Suure varba kõverdumine ehk jalanukk on turse või kühm suure varba liigese välisküljel. Probleemi põhjustaja on suure varba kaldumine teise varba suunas. Foto: Dorota Nowańska / PantherMedia / Dorota Nowańska

Mitu aastakümmet on kõige keerulisemaks ja ebameeldivamaks jalalaba haiguseks peetud suure varba kõverdumist ehk hallux valgus’t ravitud nn avatud lõikusega, millest taastumine on pikk ja vaevaline.

„Uus tehnoloogia vähendab lõikuse traumat ja lühendab tunduvalt operatsioonist taastumise aega,” kinnitab kliiniku EstMedica juhtiv kirurg Andrei Detotšenko, kes on igasuguste jalalaba probleemidega tegelenud juba üle kümne aasta.

Suure varba kõverdumine ehk jalanukk on turse või kühm suure varba liigese välisküljel. Probleemi põhjustaja on suure varba kaldumine teise varba suunas. Meditsiiniline termin jalanuki kohta on hallux valgus ja selle tekkimise peapõhjus geneetiline eelsoodumus – kui ema või vanaema kurtis koledate jalanukkide üle, tabab sama saatus suure tõenäosusega ka nooremat põlve.

Väikesed jalanukid suurt valu ei tee

Väikesed jalanukid tavaliselt suurt valu ei tekita ja vaevusi saab leevendada näiteks ortopeediliste jalanõudega. Kui aga kõverdunud suur varvas hakkab rõhuma teist varvast, on vaja juba tõsisemat ravi,” lisab doktor.

Foto: 60+

„Peamine põhjus, miks patsiendid meie juurde jõuavad, on valu,” nendib dr Detotšenko. Kirurg otsustab lõikuse kasuks, kui deformatsiooniga kaasnevat valu ei saa konservatiivse ravi või ortopeediliste jalanõudega leevendada. Lõikus on vajalik ka siis, kui kõverdunud suur varvas surub teisele varbale, põhjustades ka selle deformatsiooni.

„Meestel esineb hallux valgus’t vähem, nende jalalaba probleem on nn kivistunud varvas – varbaluud kasvavad kokku, sest meestel on luud tugevamad ja taluvad suuremat koormust. Õnneks esineb sellist häda harva,” selgitab kirurg.

„Meestel esineb sagedamini ka niisugust suhteliselt haruldast probleemi nagu hallux rigidus – suure varba jäikust. Hallux rigidus’t põhjustab trauma, näiteks varba äralöömine, või jalale kukkunud ese. Nii tekib liigese ümbruses verejooks ja põletik, mis võib viia tõsiste probleemideni, nii et isegi lihtne igapäevane liikumine võib osutuda valulikuks. Mittetraumaatiline põhjus võib olla lampjalgsus, tekitades tõsist liigesevenitust ja viies lõpuks kroonilise traumani.”

Dr Andrei Detotšenko tõi hallux valgus’e uue moodsa ravimeetodi Eestisse esimesena ehk teisiti öeldes võttis esimesena Eestis kasutusele jalanuki ehk hallux valgus’e ja teiste jalalaba deformatsioonide raviks minimaalselt invasiivse nahaaluse kirurgia.

Tohter kinnitab, et minimaalselt invasiivsel protseduuril on võrreldes traditsioonilise avatud lõikusega mitu eelist. „Traditsiooniline avatud kirurgia kasutab hallux valgus’e korrektsiooniks viie sentimeetri pikkust lõiget ja teist, veidi väiksemat lõiget varvast kinni hoidvate kudede vabastamiseks,” selgitab dr Andrei Detotšenko.

„Traditsioonilise meetodi puhul kasutavad kirurgid täpsete sisselõigete tegemiseks spetsiaalseid väikeseid suurel kiirusel pöörlevaid instrumente. Kirurg teeb väikese sisselõike, vältides kõõluste vigastamist, ja seejärel lõike otse probleeme tekitanud luustruktuuri, ilma ümbritsevaid kudesid kahjustamata.”

Luusse tehtavate sisselõigete eesmärk on kirurgi sõnul jalalaba kuju korrigeerimine ja ravitud piirkonna luude stabiilsuse säilitamine.

Tillukese sisselõike abil kenamad varbad

Minimaalselt invasiivses kirurgias on kasutatavad sisselõiked kirurgi kinnitusel vaid kolme millimeetri pikkused. Kirurg kontrollib protseduuri ajal pidevalt lõikuse käiku, kasutades spetsiaalselt selleks mõeldud arkoskoopi. Uus tehnoloogia vähendab tohtri sõnul lõikuse traumat ning muudab armide ja tüsistuste riski minimaalseks.

„Meil on õnneks võrreldes välismaiste kolleegidega ettevalmistus veidi laiem ja ettevalmistusaeg pikem. Terve aasta õppisime, enne kui saavutasime neid operatsioone tehes sajaprotsendilise täpsuse,” muheleb dr Andrei Detotšenko. „Pärast lõikust ei jää patsiendi jalalabasse mitte mingeid metallelemente.”

Ainus patsiendile ebameeldiv detail uudse lõikuse juures on operatsiooni hind – 890 eurot. See lõikus pole paraku Haigekassa nimekirjas, patsient peab selle eest ise maksma.

„Samasugune on paraku olukord teisteski Euroopa Liidu riikides,” nendib dr Detotšenko. Samal ajal on traditsiooniline avatud lõikus Haigekassas kindlustatule endiselt tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles