Kuidas tablette siis võtma peab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On erinevaid ravimidosaatoreid, mis aitavad unustamist vältida.
On erinevaid ravimidosaatoreid, mis aitavad unustamist vältida. Foto: Phovoi R. / PantherMedia / Phovoi R.

Kas mulle jäi õigesti meelde, kuidas neid tablette võtta? Nii palju? Kas kuidagi teisiti ei saa? Kas rohi sai ikka võetud? Tõenäoliselt on nii mõnelgi tekkinud sarnaseid küsimusi.

Neile ja paljudele teistele küsimustele aitab vastuseid leida Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud Janika Pael.

Janika Pael, kui oluline on määratud rohtusid süüa?

Kui arst on määranud ravimi, tuleb seda võtta ettenähtud annuses ja viisil. Ise raviannuseid muuta ega ravi lõpetada ei tohi.

Kuidas ravimeid peaks võtma?

Geneerilised ehk analoogravimid ehk koopiaravimid on sama tõhusad, kvaliteetsed ja ohutud kui originaalid, mistõttu on otstarbekas valida kõige soodsam.

Kui ei ole ette nähtud teisiti, tuleks ravimeid võtta pärast sööki koos poole klaasi toatemperatuuril veega. Kui infolehel on kirjas, et ravimit tuleks võtta rohke veega, võiks vett olla klaasitäis; samuti siis, kui korraga tuleb võtta mitut ravimit. On ravimeid, mis ei sobi kokku piima, kohvi ega mahlaga. Ka on ravimeid, mida tuleb kindlasti võtta enne sööki ning mitte vahetult, vaid vähemalt pool tundi varem. Siia kuuluvad mõned ainevahetushäirete ja seedetrakti ravimid.

Ka ravikuuri lõpetamisel kehtivad kindlad reeglid, mis on eri ravimite puhul isesugused. Nii näiteks tuleb mõne ravimi puhul kasutamine lõpetada annuseid vähendades.

Kas on oluline eelistada originaalravimeid, mis on enamasti kallimad kui analoogid?

Põhimõte „mida kallim, seda kvaliteetsem” ei kehti sama toimeainet sisaldavate ravimite kohta. Geneerilised ehk analoogravimid ehk koopiaravimid on sama tõhusad, kvaliteetsed ja ohutud kui originaalid, mistõttu on otstarbekas valida kõige soodsam. Kui arst on kirjutanud toimeainepõhise retsepti, saab inimene valida endale sobivaima hinnaga ravimi.

Keeruliste haiguste korral on tähtis, et originaal- ja koopiaravim oleksid identsed mitte ainult toimeaine, vaid ka abiainete ja imendumiskiiruse poolest. Kui on meditsiiniline põhjus, miks peaks võtma kindlat ravimit (ükskõik, kas originaali või geneerilist), teeb raviarst retseptile sellekohase märkuse.

Kui sageli juhtub, et ravi alguses enesetunne halveneb?

Kui ravi alguses enesetunne halveneb, võivad põhjuseks olla ravimi kõrvaltoimed. Enamasti on need kõige intensiivsemad ravikuuri alguses. Kõrvaltoimed on kõigil ravimitel: kui me ka mõne ravimi võtmisel neid ei koge, ei tähenda see, et neid ei ole olemas. Ka täpne kinnipidamine raviskeemist aitab kõrvaltoimeid vähendada – kui võtame ravimit ettenähtud ajal ja ettenähtud koguses, tagame selle, et ravimi kontsentratsioon veres püsib samal tasemel. Paljude ravimite võtmisel muutuvad kõrvaltoimed tugevamaks siis, kui ravimi sisaldus veres kõigub meie endi vigade tõttu – võtame ravimit ebakorrapäraselt või ei võta seda ettenähtud viisil või annustes.

Missugused on sagedasemad kõrvalmõjud?

Eri ravimirühmade esindajatel on omad tüüpilised kõrvaltoimed. Nii võivad mõnede ravimite kõrvaltoimed olla suukuivus, kõhukinnisus ja liigne unisus, mõnel teisel ravimigrupil aga iiveldus, kõrvetised ja valu ülakõhus.

Kui oluline on neist arsti informeerida?

Arsti teavitamine mistahes kõrvaltoimetest on alati oluline. Tuleb teada, et osa häirivaid kõrvaltoimeid väheneb esimese ravinädala jooksul. Kui esimesel ravipäeval pole enesetunne hea, ei tähenda, et selline olukord jääb püsima kogu ravikuuri ajaks.

Kui tekib mingi häiriv ilming, mida varem pole olnud, tasub kindlasti nõu pidada perearstiga. Enesetunde halvenemine ei pruugi tingimata olla ravimi kõrvalmõju, vaid haiguse ägenemine või uue haigussümptomi teke.

Mida teha, kui oled kogemata vale tableti alla neelanud?

Kõik sõltub ravimist, selle annusest ja inimese terviseseisundist. Kuigi mõne rohu puhul ühekordne topelt või valesti võtmine ei pruugi terviseseisundit järsult halvendada, tuleks kohe helistada perearsti nõuandetelefonile 1220. Vajadusel saab sealne nõustaja kõne edasi suunata mürgistusteabekeskuse infoliinile 16662.

Kui tarvilik on arsti teavitada seni põetud haigustest?

See on väga tähtis. Tuleb mainida kõiki haigusi, traumasid ja operatsioone. Need võivad mõjutada käesoleva haiguse kulgu ning organismi vastusreaktsioone ravile ja ravimitele. Samuti peab mainima varem esinenud allergiaid ravimite, toidu, kosmeetika ja muude ainete suhtes.

Kas on tähtis teada rohtusid, mida tarvitatakse, ja kas seda infot võiks iga päev kaasas kanda?

See info võiks olla kirjalikult kaasas. Samuti võiks kodus nähtaval kohal olla välja kirjutatud ravimite võtmise skeem, juhuks kui läheb vaja kiirabi.

Kui on määratud ka magu kaitsvad tabletid, kuivõrd oluline on neid süüa?

Kui need on määratud, tuleb neid võtta. Ka siis, kui probleeme maoga pole seni olnud.

Kuidas sellised ravimid toimivad ja millal neid tuleks võtta?

Need ravimid vähendavad maohappe tootmist ja seeläbi vähendavad happe kahjustavat toimet mao limaskestale. Nii nagu kõiki muid ravimeid, tuleks ka neid võtta täpselt arsti ettekirjutuse kohaselt. Enamasti tuleb neid võtta hommikul, vähemalt 30 minutit enne sööki. Kuigi enamikku ravimitest võetakse pärast sööki, kehtivad mao limaskesta kaitsvate ravimite võtmisel veidi erinevad põhimõtted.

Mida vanem inimene, seda suurem on sageli päeva jooksul võetavate rohtude kogus. Kuidas oleks kergem tablettide võtmist meeles pidada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles