Migreen võib vähendada riski haigestuda diabeeti

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu. Foto on illustreeriv.
Peavalu. Foto on illustreeriv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Migreen on valus ja halvendab elukvaliteeti, kuid võib vähendada naistel riski haigestuda 2. tüüpi diabeeti, vahendab Medical News Today.

Vaatlusuuringus analüüsiti 70 000 Prantsusmaal elanud naise andmeid, kes täitsid tervise- ja elustiiliküsimustikke iga paari aasta tagant 1990. ja 2014. aasta vahel. Küsimustikus uuriti ka migreenihoogude esinemise kohta. Teave diagnoositud 2. tüüpi diabeedi kohta saadi omakorda ravimihüvitiste andmebaasist.

Analüüs näitas, et migreeni kogenud naistel oli ligikaudu 30 protsenti väiksem risk 2. tüüpi diabeedi tekkeks võrreldes naistega, kellel migreenipeavalu ei esinenud.

Ka peavaludega tegelevad arstid on märganud, et vaid vähestel, keda nad ravivad, on 2. tüüpi diabeet.

Kuigi olukorra üheks selgituseks võib olla see, et diabeedihaiged ei pööra oma peavalusümptomitele nii palju tähelepanu kui diabeedisümptomitele, või tegelevad nii ehk naa valuraviga, tekitab see arstides siiski küsimuse, kas migreen suudab kuidagi diabeediriski vähendada.

Et tegu oli vaatlusuuringuga, ei saa veel hetkel kindlalt väita, et migreen vähendab riski haigestuda 2. tüüpi diabeeti. Samuti ei saa väita, kas tingimused, mis suurendavad või vähendavad 2. tüübi diabeedi riski, omakorda vähendavad või suurendavad migreeni haigestumise tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles