Töövihik aitab ennetada dementsuse süvenemist

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövihik "Särts"
Töövihik "Särts" Foto: esikaas

Sellel nädalal jõuab soovijatenu esimene töövihik täiskasvanud lastele, mida kasutada üheskoos oma vanade vanematega. Sariväljaandeks kavandatud ülesannete kogumik „Särts“ on abivahend keskealistele, et aidata oma vanematel ennetada dementsussümptomite süvenemist.

“Paljudes peredes läheb nii, et eakal emal või isal hakkab mälu alt vedama. Lähedased pole asjade selliseks käiguks valmis. Tahaks aidata, aga ei oska leida teemasid ja tegevusi, millega ühist aega kasulikul moel täita. Vihikute seeria “Särts“ pakub ülesandeid, mida üheskoos lahendades saab aidata oma vanemal või sõbral tugevdada tema ajurakkude vahelisi seoseid ning aktiveerida „uinunud“ ajuosasid. Muidugi ei pea vihiku kasutamiseks ootama mälu halvenemist – need ülesanded on head igale täiskasvanule,” seisab ühe koostaja Tiina Tambaumi saadetud pressiteates.

Vanas eas ajutervise parandamiseks, säilitamiseks või allakäigu aeglustamiseks töötavad samad võtted mis lastegi arendamisel. Ainult et, vana inimene ei ole laps. Tal on pikk elukogemus, mälestused ja teadmised, mis on olulised ja mille kasutamine pakub rõõmu. Ülesanded vihikus käsitlevad teemasid, mis kõnetavad Eesti vanemaid mehi ja naisi. Selline lähenemine teeb kogumiku unikaalseks teiste sarnaste seas.

Esimesena müüki jõudvas vihikus on 19 ülesannet ning nõuanderubriik täiskasvanud lähedastele, kuidas hoida vanema inimesega sidet siis, kui ei saa kohal käia nii sageli kui tahaks.

Vanas eas ajutervise parandamiseks, säilitamiseks või allakäigu aeglustamiseks töötavad samad võtted mis lastegi arendamisel. Ainult et, vana inimene ei ole laps.
  • Ülesannete autorid Anu Jonuks ja Tiina Tambaum on vanemaealiste mälutreenerid. Anu on seda tööd teinud Lääne-Virumaal üle kümne aasta. Tiina on Tallinna Ülikooli teadur ja haridusgerontoloogia lektor.
  • Anu Jonuks, Tiina Tambaum ning nõuannete rubriigi koostaja Pille Rekker on MTÜ 65B asutajad, mille tegevuse keskpunkt on vanemaealine inimene kui arenev ja arendamist vajav isik, vastandina või vastukaaluks tegevustele, mis seostavad vanemat elanikkonda vaid ravi, hoolekande ja meelelahutamisega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles