Toitumisspetsialist: eakas peaks odavale valmistoidule eelistama tervislikumat einet

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Kuigi poest ostetud valmistooted või poolfabrikaadid tunduvad soodne ja lihtne valik, ei saa eakas, kel niigi vähenenud energiavajadus, sellest toidust endale vajalikke toitaineid ja vitamiine.

Vikerraadio saade “Huvitaja” kõneles eile eakate toitumisest. Tervise Arengu Instituudi toitumise ja liikumise valdkonna ekspert Tagli Pitsi sõnul pole uuritud, kui palju pensionile jäämine mõjutab toidulauda, aga enamasti väheneb inimese sissetulek, seega võib tervislikule toidule eluaseme- ja ravimikulude kõrval jääda vähe raha. Kui kaob kohustus tööle liikuda, väheneb ka liikumisaktiivsus suure tõenäosusega.

Just väikese eelarve puhul peab Tagli Pitsi sõnul väga jälgima, mis ostukorvi jõuab. Valmistooted ja pooltooted kipuvad olema soodsamad või on neil allahindlused, ja inimesed lähevad reklaami ohvriks. “Võiks mõelda, mida sa selle raha eest tegelikult saad,” sõnas Pitsi.

Tema soovitab osta maitsestamata kala, kana- või loomaliha ja sinna kõrvale juurvilju. Kuigi liha võib maksta rohkem, saab soodsama juurvilja lisades siiski mõistlik toiduportsu hinna. Kallile kalale on heaks alternatiiviks räim. “Räim annab isegi D-vitamiini rohkem kui lõhe,” lisas ta

Kui ikkagi soovitakse osta viinereid, kalapulkasid ja pihve, soovitab ta kindlasti jälgida, kui palju liha või kala toode sisaldab

Kuula saatelõiku SIIT.

Tagasi üles