Vingugaasiandur peaks olema igal korrusel

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vingugaasiandur tuleks peale gaasiseadmetega eluruumide paigaldada ka muudesse ruumidesse, kus on küttekoldeid (nt pliit, ahi, kamin), millest võib põlemise käigus eralduda vingugaasi. Vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit ega vastupidi.
Vingugaasiandur tuleks peale gaasiseadmetega eluruumide paigaldada ka muudesse ruumidesse, kus on küttekoldeid (nt pliit, ahi, kamin), millest võib põlemise käigus eralduda vingugaasi. Vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit ega vastupidi. Foto: Suitsuandur.ee

Päästeametile laekunud gaasiga seotud väljakutsete arv on tänavu märgatavalt kasvanud ning ületab juba praegu eelmise aasta taseme.

Päästeametil tuleb igal nädalal reageerida väljakutsetele, mis on seotud vingugaasiga, seda nii gaasiküttega, aga ka tahkeküttega köetavatesse kodudesse. Õnnetuste ära hoidmiseks tuleb veenduda, et kütteseadmed on töökorras ja hooldatud. Vingugaasiandur aga aitab õigel ajal avastada toas leviva vingugaasi.

Käesoleva aasta 22. novembri seisuga on päästeamet reageerinud 446 gaasisündmusele, mis hõlmab kõiki gaasiga seotud päästesündmusi, sealhulgas vingugaasiga seotud juhtumid. Terve eelmise aasta jooksul käis päästeamet 416 gaasiga seotud väljakutsel.

"Vingugaasi võib tekitada isegi tavaline toidukõrbemine, kuid igapäevaelus on põhiline vingugaasi tekitaja ikkagi liiga vara kinni pandud ahjusiiber, aga ka halva tõmbega gaasiboiler või valesti reguleeritud gaasipliit. Seega võib inimesel vingugaasimürgitus tekkida ka siis kui põlengut ei ole," selgitas päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Tagne Tähe.

Vingugaasi võib tekitada isegi tavaline toidukõrbemine, kuid igapäevaelus on põhiline vingugaasi tekitaja ikkagi liiga vara kinni pandud ahjusiiber, aga ka halva tõmbega gaasiboiler või valesti reguleeritud gaasipliit.

"Viimasel ajal on palju küsitud, et kuhu tuleb vingugaasiandur paigaldada. Õige vastus on see, et tuleb järgida kasutusjuhendis toodud tootja juhiseid, sest vingugaasiandureid on erinevaid ning nende paigaldamise tingimused võivad samuti erineda," selgitas Tähe.

Mitmekorruselise elamu puhul soovitab päästeamet vingugaasianduri paigaldada igale korrusele, võimalusel ka igasse eluruumi.

  • Juhul kui kodus hakkab vinguandur tööle, tuleb kiiresti avada aknad, uksed ja ruum korralikult tuulutada.
  • Võimalikud kannatanud toimetage värske õhu kätte.
  • Kui keegi põeb vingugaasi mürgituse sümptomeid: peavalu, pea käib ringi, süda paha, oksendamine, tuleb kohale kutsuda kiirabi.
  • Kõik soojusseadmed tuleb välja lülitada või avada siiber.
  • Kohale tuleb kutsuda kvalifitseeritud tehnik, kes aitab probleemi lahendada, enne aga ise soojusseadmeid sisse ei tohi lülitada.

1. jaanuarist 2018 on Eestis kohustuslik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade. Eelkõige on sellisteks seadmeteks gaasil töötavad veesoojendid. Päästeamet soovitab aga paigaldada vingugaasianduri ka siis, kui kodus on puuküttel ahi, kamin, pliit, katel jms, mis võivad samuti ohtlikku vingugaasi tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles