ERM tähistab Eesti postmargi sajandat juubelit uue veebinäitusega

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeste Eesti markide proovitükk
Esimeste Eesti markide proovitükk Foto: ERM

Esimese Eesti postmargi käibeletulekust möödub laupäeval sada aastat ja sel puhul avas Eesti Rahva Muuseum (ERM) oma kodulehel virtuaalnäituse pealkirjaga "Oma riik, oma mark", mis tutvustab Eesti postiajaloo eredamaid hetki.

Kuigi Eesti Vabariik kuulutati välja 24. veebruaril 1918, sai riik oma margid alles kaheksa kuud hiljem. Iseseisvuse katkestas Saksa okupatsioon, teatas ERM.

Riigikorramuutus oli postiametkonnale vastutusrikas ja kibekiire aeg. Markide puudumisel ei jäänud aga kirjade saatmine seisma. Eesti riigipost kehtestas korra, mille järgi pidi saatja kirja isiklikult postkontorisse viima ja tasuma saatmise eest sularahas. Postiametnik märkis saadetisele "makstud".

Kaitseliidu ülem kolonel Johann Unt määras 1918. aasta 13. novembril Tallinna posti-telegraafikontori komandandiks Hindrek Rikandi.

Rikand tegi 18. novembril Bernhard Mänsi trükikoja juhatajale Rudolf Zerole ettepaneku trükkida kiiremas korras Eestile oma mark. Kujunduse loomisel kasutati kevadiste saksa maksumarkide klišeed ja nii sarnanevadki neli esimest Eesti postmarki kujunduselt kahe Saksa tempelmargiga.

Virtuaalnäituse esimese osa koostamisel on kasutatud ERM-i postiajalookogu, rahvusarhiivi ja erakogu materjale. Järgmisel aastal lisandub näitusele viis osa. Näitus valmis kuraator Eve Aabi koostöös rahvusvahelise Eesti filatelistide seltsiga.

Tutvu NÄITUSEGA muuseumi kodulehe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles