Probiootikumidest loodetakse abi luuhõrenemise vastu

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osteoporoos muudab luud poorseks ja isegi väike trauma võib põhjustada selliste luude murru.
Osteoporoos muudab luud poorseks ja isegi väike trauma võib põhjustada selliste luude murru. Foto: Corbis/Scanpix

Osteoporoos mõjutab valdavalt eakaid, kuid luude hõrenemine võib alata juba 40. eluaastast. Hiljutises uuringus leiti, et probiootikumid võivad tulevikus olla ohutu ja tõhus vahend luuhõrenemise vastu.

Medical News Today selgitab, et inimestel vanuses 40+ ja 50+ ei toimu kudede uuenemine luus enam nii kiiresti kui noorematel ning paljudel võib see lõppeda osteoporoosi diagnoosiga.

Kuigi eakamatel naistel on suurem haiguse tekke oht, sest naised kipuvad luumassi kiiresti kaotama just menopausi ajal, siis alates vanusest 70+ hõrenevad luud samas tempos nii meestel kui naistel.

Teadlased andsid nelja nädala jooksul emastele hiirtele suukaudselt probiootikumi Lactobacillus rhamnosus GG.

Leiti, et see toetas soolestikubakteri kasvu, mis tekitab omakorda biokeemilist ühendit butüraat. Butüraat soodustab aga omakorda luu kasvu jaoks eluliselt olulise valgu tootmist.

Katsed tehti siiski alles hiirtel ja kas samasuguseid tulemusi saavutatakse ka inimestel, on edasiste uuringute tõestada. Kuid kui uuringud on edukad, võib see sillutada teed odavale ja lihtsale ravile, mis aitab juba nooruses ennetada osteoporoosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles