Endokrinoloog: igas maakonnas peaks olema diabeedikoolitajad

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endokrinoloog Anu Ambos
Endokrinoloog Anu Ambos Foto: Tiit Mõtus

Täna, 13. novembril toimus Ravimitootjate Liidu kokku kutsutud ümarlaud diabeedist „Diabeetiku ravi: 10% diabeediravi, 90% tüsistuste ravi“, kus arutleti Eesti võimalustest avastada varem haigus ja parandada diabeetikute ravi.

Endokrinoloogi Anu Ambose sõnul koonduvad endokrinoloogid paraku Tallinnasse ja Tartusse. „Lisaks suurtele linnadele Tallinnale ja Tartule on olemas ka gastroleerimisteenus, kus suurte haiglate arstid käivad näiteks Haapsalus, Rakveres. Aga näiteks Hiiumaal nad ei käi. Mida siis hiidlased teevad?“

Ambose sõnul võiks igas maakonnas olla kvalifitseeritud diabeedikoolitaja – siis saaks riik ka parema ülevaate, kui palju diabeedihaigeid Eestis tegelikult on. „Laste diabeedi suhtes peetakse täpset registrit, aga teist tüüpi diabeedi haigeid me ei tea, kui palju neid on,“ on teist tüüpi diabeedi täpse registri pidamine on päris keeruline,“ rääkis Anu Ambos.

„Igal teist tüüpi diabeetikul peab olema ligipääs kvalifitseeritud koolitaja läbi viidud diabeedikoolitusele ja koolitusi soovitatakse läbi viia korduvalt,“ sõnas ta. Täna koolitab diabeetikud pereõde ja on olemas ka diabeediõed, kes töötavad suurtes keskustes. „Minu ettepanek oleks, et peaksime päris tõsiselt mõtlema diabeedikoolitajate ja -õdede ettevalmistamisele. Et nad oleksid olemas igas maakonnas, aitaksid perearsti ja tegeleksid patsientide koolitamisega;“ võttis ta kokku.

Laste diabeedi suhtes peetakse täpset registrit, aga teist tüüpi diabeedi haigeid me ei tea, kui palju neid on.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles