/nginx/o/2018/11/05/11550040t1h70f8.jpg)
Kõrge kolesteroolitase on tervisele ohtlik ja võib põhjustada nii südameinfarkti kui insulti. Teadlased on nüüd leidnud, et kui rikastada oma toidulauda puuvillaseemneõliga, võib see aidata neid riske vähendada.
Medical News Today vahendab uuringut, mille käigus paluti kahel normaalkaalus oleval meestegrupil vanuses 18-45 lisada oma kõrge rasvasisaldusega menüüle kas oliiviõli või puuvillaseemneõli, et selgitada, kummast võiks rohkem kasu olla.
Tulemused näitasid, et neil, kes olid oma menüüd rikastanud puuvillaseemneõliga, oli veres madalam nn halva kolesterooli ehk LDL-i tase. Oliiviõli lisanutel ei täheldatud näitajates mingeid muudatusi. Teadlasi üllatas ka taseme suhteliselt suur langus – keskmiselt oli see 15 protsenti.
Heaks peetava ehk HDL kolesterooli taset see aga isegi tõstis.
Nüüd plaanivad teadlased uurida, kuidas mõjutab õli lisamine toidulauale nende eakate tervist, kellel juba on kõrge kolesteroolitase.
KOLESTEROOL
- NN halb kolesterool (LDL) kleepub veresooneseinte külge, mis teeb sellest peamise veresoonte lupjumisteguri.
- Hea ehk HDL-kolesterool seob veres LDL- kolesterooli ning viib selle maksa, milles töödeldakse see ümber või viiakse organismist välja. www.medicalnewstoday.com