Uuring: hapendatud piimatooted on südamele head, joogipiim ei ole

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jogurt.
Jogurt. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eksperdid ei ole seni ühel arvamusel, milline on seos piimatoodete ja südame-veresoonkonna haiguste vahel. Soomes tehtud uuring aga näitas, et hapendatud piimatoodetest võib südamehaiguste ennetamisel kasu olla.

Medical News Today vahendab, et just juust, keefir, jogurt, hapupiim ja kohupiim on need tooted, mille söömisega on võimalik oma südant kaitsta.

Pea 20 aasta jooksul tehtud uuringust selgus, et meestel, kes tarbisid rohkem hapendatud piimatooteid, mille rasvaprotsent jäi alla 3,5, oli 27% väiksem risk veresoonte lupjumiseks, kui neil, kes tarbisid neid tooteid vähe.

Samas selgus, et neil, kes tarbisid palju näiteks tavalist joogipiima, uuringu järgi keskmiselt 0,9 liitrit päevas, oli risk südamehaigustesse haigestumiseks suurem.

Kuigi teadlased ei oska seda veel päriselt selgitada, arvatakse, et vastus peitub hapendatud piimatoodete valmimisprotsessis, mille käigus tekib aineid, mis kaitsevad südant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles