Veebiplatvorm pakub võimalust hooleandjana töötada

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caremate´i pakutav võimalus peaks sobima hästi meditsiini-, sotsiaal- ja õendusvaldkonna üliõpilastele.
Caremate´i pakutav võimalus peaks sobima hästi meditsiini-, sotsiaal- ja õendusvaldkonna üliõpilastele. Foto: SCANPIX

Hoolekandesektoris tuleb leida uusi paindlikke töötamise viise, kuidas inimestele vajalikku abi teenusena pakkuda. Eestis on hooldajatöö seni pigem madalalt tasustatud. 

Eestis oli 2018. aasta II kvartalis töötuid hinnanguliselt 35 800 ja töötuse määr oli 5,1%, mis on viimase kümne aasta madalaim näitaja. 

Üha sagedamini on keeruline leida ka inimesi, kes põhitöökohana sooviks hooldajana töötada.

«Mõned tunnid või kas või tund päevas sobib aga tänu paindlikule graafikule ja lisatulu teenimise võimalusele paljudele,» selgitas CareMate hooldusplatvormi kommunikatsioonijuht Brit Kerbo.

Üha enam pannakse eakaid hooldekodusse, kui 2010. aastal oli hooldekodudes 5485 inimest, siis 2017. aastal juba 7866.

Hooldajatöö on äärmiselt vajalik, kuid nagu paljudes teistes sektorites, on ka selles valdkonnas vajadus töötamisviiside muutuste järele – inimesed soovivad, et neil oleks valik, millal hooldustööd teevad, nii-öelda tööampsude tegemise võimalust.

«Jagamismajandusel põhinev veebiplatvorm sai loodud just selleks, et lahendada hooldusega seonduvaid probleeme n-ö mitmest otsast korraga. Tehes hooldajatöö paindlikumaks, saab abistada suuremal hulgal inimesi ja seda nende endi kodudes. Hooldekodu peaks jääma ikka asutuseks neile, kes tõesti 24 h ööpäevas vajavad jälgimist ning abi. Lisaks inimlikule poolele on see ka soodsam variant: hooldekodu koha maksumuse teevad koduselamisest kallimaks suur personali- ja kinnisvarakulu,» ütles Kerbo.

Hooldajana tööampse tegema oodatakse kõiki neid, kes soovivad muude kohustuste kõrvalt tänuväärset tööd teha. «Näiteks sobib see töö hästi meditsiini-, sotsiaal- ja õendusvaldkonna üliõpilastele, aga loomulikult ka kõigile teistele, kelle jaoks hoolimine ja aitamine on ägedad,» tõi Kerbo näiteks.

CareMate veebiplatvormi eesmärk on vahendada kodu- ja isikuhooldusteenuseid professionaalsetelt hooleandjatelt vanemaealistele ja erivajadustega inimestele. Eestis katsetatakse teenuse toimimist eeskätt Tallinnas, Tartus ja Elva vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles