EMO arsti sõnum eakatele: «Vaktsineerige end gripi vastu!»

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Argo Lätt
Dr Argo Lätt Foto: Pilt videost

Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna arst, dr Argo Lätt kutsus oma loengu lõpus üles eakaid end gripi vastu vaktsineerima. «Mina tegin täna endale süsti ära,» sõnas ta.

«Eestis on kõige suurem gripi suremus eakate seas kogu Euroopas ja kõige väiksem gripivaktsiiniga hõlmatus,» rääkis ta.

Eesti elanike gripivastase vaktsineerimisega hõlmatus oli mullu 3,2% elanikkonnast ning 4,3% vanemaealistest, samas euroliidu keskmine on 56%. Samuti on meil ELi kõrgeim suremus gripi tüsistustesse: möödunud hooajal suri gripi tõttu 94 inimest, neist 95% olid 65-aastased ja vanemad.

«Ametlik statistika on 94, mina arvan, et see arv tuleb viiega korrutada,“ lisas ta. „See, mida me eelmisel aastal EMO-s nägime, see oli päris hullumaja,» kommenteeris ta ausalt.

Kindlasti peaks end vaktsineerima inimesed vanuses 65+, hooldekodude patsiendid, inimesed, kellel on kroonilised kopsu-, neeru- või südamehaigused. Samuti need, kel on immuunsüsteemi häired.

Lätt kõneles oma loengus teemal, millal peaks inimene pöörduma perearsti, millal erakorralise meditsiiniosakonna poole. Statistika näitab, et enamik EMO-sse pöördujatest ei vaja vältimatut abi. Samuti tuletas ta meelde, et vastavalt seadusele peab inimene kiire tervisehäda puhul perearstile pääsema pöördumise päeval.

60+ festivali külalistele pani ta südamele endale selgeks teha insuldi tunnused, sest viimase puhul on haiglasse pöördumise kiirus elutähtis otsus. «Kui te olete oma sõbraga 10 minutit tagasi rääkinud ja nüüd ei saa temast enam aru, tema jutt on segane,» tõi ta näite ühest sümptomist, mille puhul inimene vajab kiiresti abi.

Lätt soovitas tutvuda ka veebilehega www.insult.ee, kus on põhjalikult kirjeldatud insuldi tunnuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles