Südamelabürint kutsub Tallinnasse oma tervist testima

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haigekassa juhi Rain Laane sõnul kipuvad eestlased muretsema ja interneti abil endale diagnoose panema, selle asemel, et haiguste ennetamisele keskenduda. Reedel on Tallinnas võimalik oma elustiil südamelabürindis proovile panna, et vajadusel iga päev pisut tervisesõbralikumaid otsuseid teha.

Reedel, 28. septembril kella kahest kuueni saab Tallinnas Vabaduse väljakule püstitatud südamelabürindis panna proovile oma elustiili, testida tervisenäitajaid ning õppida elustamist.

Südamelabürint annab selle läbijale teada, kas tema eluviis on piisavalt südamesõbralik, vajaks parandamist või hoopis kannapööret.

Labürinti sisenedes tuleb teha ruumist ruumi liikudes valikuid elustiilist lähtuvalt. Iga valik mõjutab lõpptulemust ning hiljem saab soovi korral uuesti siseneda ja vaadata, kuidas teised valikud tulemust muudaksid.

„Eestlastele on loomuomane muretseda ja guugeldada,” ütles Haigekassa juht Rain Laane. „Nende kahe abil pannakse endile kodudes kümneid diagnoose, selle asemel, et keskenduda haiguste ennetamisele ja tervena elamisele. Laialt levinud arvamuse kohaselt on tervis arsti või saatuse kätes, aga ennekõike sõltuvad tervena elatud aastad ikka igaühe enda valikutest,“ sõnas ta.

Parem oleks kui äratuskell hakkaks peas helistama kohe, mitte siis, kui üks tervisehäda teist taga ajama hakkab.

Laane lisas, et paraku kipub aga olema nii, et inimesed, kes usuvad, et on immuunsed alkoholile, tubakale, vähesele liikumisele ja ühekülgsele toidulauale, jäävad elu lõpus koormaks nii iseendale, lähedastele kui riigi rahakotile. „See kõlab karmilt, aga parem oleks kui äratuskell hakkaks peas helistama kohe, mitte siis, kui üks tervisehäda teist taga ajama hakkab.”

Lisaks südamelabürindile pakub Vabaduse väljakule püstitatud südametelk erinevaid tegevusi ja atraktsioone, näiteks Tallinna Kiirabi meedikud õpetavad elustamist, PERHi Diagnostikakliinik ja Eesti Tervishoiu Muuseum mõõdavad erinevaid tervisenäitajaid ning AHHAA keskus toob välja südamega seotud eksponaadid.

Südamepäeva ürituse avavad kell 14 tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning Haigekassa juht Rain Laane. Päeva juhib Jüri Muttika ning üritus on osalejatele tasuta. Lisaks ootab sadat esimest labürindi läbinut tervishoiumuuseumi priipääse.

  • Südamepäeva aktsiooni eesmärgiks on pöörata tähelepanu südamehaiguste ennetusele, tegu on osaga suuremast teavituskampaaniast.
  • Mullu suri Eestis südame- ja veresoonkonna haigustesse 8005 inimest, mida on üle kahe korra rohkem kui pahaloomuliste kasvajate ja üle saja korra rohkem kui liiklusõnnetuste tõttu lahkunuid.
  • Eestis kulub südamehaiguste ravile aastas ligi 100 miljonit eurot, haiguste ennetamine aitaks pikendada nii Eesti inimeste tervena elatud aastaid kui säästa ühist rahakotti.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles