Tavainimesele ilmselt väga suurt vahet pole, sest tegu on väga mahedamaitselise köögiviljaga. Väikesi, peenikesi kas tumerohelisi või kollaseid või hallikasrohelisi maailma eri paigust kohale toodud vilju võib meie köögiviljaletilt leida aasta ringi, mõnikord on toote nimetusena kirjas ka tsukiini, aga enamasti ikka suvikõrvits. Eesti oludes valmivad suvikõrvitsad peenral juulis-augustis.
Üleöö hiiglaseks paisunud
Paljud meist, kel kasvõi üks suvikõrvitsataim peenramaale kasvama pandud, on kogenud ka uputust. See näeb välja nii, et lähed hommikul peenramaale ja avastad, et nagu imeväel on eilsed pikukesed viljad paisunud juba parajateks kaigasteks ja tahavad kohe tarvitamist, ähvardades vastasel korral mitmekiloseks paisuda. Paisumisega kaasneb paksem koor, suuremad seemned ja kõrvitsatele omane viljasäsi, samuti muutub viljaliha kuivemaks ja vähem maitsvaks. Nii et kui ühel õnnistatud päeval juba vilju tulema hakkab, on paras proovikivi need järjest ära tarvitada.
Üks võimalus uputusest pääseda muidugi on: võite ära süüa õienupud või õied, sest ka need on söödavad ja päris delikatessiks peetud. Õisi võib panna salatisse või täidetuna küpsetada.
Aga kui uputus käes, on järgmine käik panna suvikõrvitsat iga toidu sisse – väikesed nunnud toorsalatisse, sealt edasi suppidesse, soojadesse salatitesse, hautistesse ja ühepaja-, vormitoitudesse, pirukatäidistesse ja isegi koogi sisse. Või siis valmistada sellest kõikvõimalikke mõnusaid toite: täidetud suvikõrvitsaid, kotlette, pannkooke, lisandeid lihade-lindude juurde, praetud, küpsetatud või grillitud suupisteid.