Arvuti on tänapäeva laste tragöödia

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutimängud. Illustreeriv foto.
Arvutimängud. Illustreeriv foto. Foto: Toomas Huik

Istun internetis, kuid arvuti ei kuuletu mulle - ei liigu edasi ega tagasi. Mind aitab hädast välja nelja-aastane lapselaps. Tema juba teab, kuhu tuleb vajutada.

Briti teadlased on arvamusel, et tulevikus on praegused lapsed väga saamatud täiskasvanud. Neil ei ole eluks rohkem praktilisi teadmisi kui ainult televiisor ja arvuti.

Nad ei mängi aktiivselt värskes õhus, pea 35 protsenti lastest ei ole roninud puu otsa, üle aia, pole kukerpallitanud mäest alla ega pununud lillepärga aasal. 10 protsenti lastest ei oska sõita jalgrattaga, 30 protsenti ei tea midagi õuemängudest ning nad ei ole kunagi ehitanud onni.

15 protsenti vanematest ei käi lastega mänguväljakutel ega parkides, sest neil on palju tööd ja laste mänguplatsid on kodust liiga kaugel. Suurbritannias on tõmmatud käima kampaania “Play England!”. Ühiskond on valmis aitama vanemaid, et nende lapsed areneksid nii füüsiliselt kui vaimselt, et nad kollektiivsete mängude kaudu õpiksid sotsiaalseid kogemusi, mis aitaksid neid täiskasvanute elus.

Peale selle, et lapse füüsiline koormus arvuti taga on null, peab lapsevanem muretsema selle pärast, mida laps arvutist vaatab ja kellega suhtleb.

57 protsenti 9-19aastastest noortest on sattunud internetis pornograafia peale, kuid kõigest 16 protsenti vanematest arvab, et nende laps on tõepoolest seda internetis näinud. Iga päev võib internetis luusida kuni 750 000 pedofiili, kammides läbi jututubasid ja tutvumisportaale - nii arvavad Suurbritannia eksperdid.

Hollandis paluti 12-20aastastel internetikasutajatel, kes külastasid suhtlussaite koos veebikaameraga, 40 protsendil poistest ja 57 protsendil tüdrukutest “...võtta seljast riided ja näidata midagi seksuaalset...” ( Rutgers Nisso Groep, Holland).

Laste hulgas väga populaarsed videomängud arvutis ei ole samuti süütu tegevus. “Inimestel, kes mängivad liiga palju arvutimänge, toimuvad ajus samasugused reaktsioonid nagu alkohoolikutel ja kanepisõltlastel,” ütles Berliinis asuva Charite ülikoolihaigla sõltuvust uuriva rühma juht.

Suhtlussaitidel võib luua palju suhteid võõrastega. Kes nad on? Nad võivad olla lihtsalt “valetajad”, kuid ka rassistid ja eelarvamustega inimesed.

Internetis toimuv on lastele väga tähtis, kuid ainuüksi seetõttu võib olla emotsionaalselt ohtlik. Loomulikult ei saa progressi vastu ja kas üldse peab. Kuid iga lapsevanem peaks teadma, kui kaua, kellega ja mis teemal surfab ja suhtleb tema lapsuke internetis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles