Õpime üksinda reisima

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksi reisimisel on omad võlud.
Üksi reisimisel on omad võlud. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Üksinda reisimine on alati kulukam kui näiteks kambas. Ühekohaline tuba on kallim kahekohalise ühest voodikohast. Taksoga hotelli või lennujaama sõites maksad täishinna, tipiandmise võib kamba peale samuti ära jagada.

Ikka võib juhtuda reisil ebameeldivusi: varastatakse rahakott, võid (jumal hoidku selle eest!) vigastada kätt või jalga. Üksinda selle kõigega toime tulla on problemaatiline. Vahel on lihtsalt vaja kellegi toetavat küünarnukki või et keegi su koti järele vaataks. Üksinda pead kõike ise kaasas tassima.

Sõbrannaga kahe peale võib ka kosmeetika ära jagada. Kes võtab šampooni, kes dušigeeli, juukselaki või fööni. Saad kohvrisse ruumi juurde millegi muu ja tähtsama jaoks.

Kahekesi või kambaga reisides on palju lõbusam: kes teab anekdoote, kes mõnda niisama lahedat lugu eelmisest reisist. Lõppude lõpuks on mitu pead ikka parem kui üks.

Elus aga juhtub igasuguseid ootamatusi. Sul on sõbrannaga raudne kokkulepe, et lähete koos reisile, ja siis... ups - sõbranna hüppab viimasel minutil alt. Mida teha? Ainult sellepärast ei maksa küll reisi ära jätta. Oled sellest kaua unistanud, isegi midagi uut ja huvitavat selga ja jalga ostnud. Järsku avastad, et vabadus on uudne ja võrratu seisund. Peab ainult õppima hindama vabaduse kõiki eeliseid ja oskama täiel määral neid ära kasutada.

Esiteks, sul on vaba voli reisi sihtkoha ja pikkuse valimisel. Sinu vaba aeg ei ole piiratud reisikaaslase eeliste ja kapriisidega. Võid valida ekskursiooni või hoopiski vedeleda rannaliival, ilma et keegi viriseks selle üle. Isegi kavaleri võid leida, ilma et sõbranna etteheiteid teeks. Sa ei jäta ju nüüd kedagi üksi nukrutsema.

Puhkusel on kõik rahulolevad ja rõõmsad. Väga vabalt võid leida endale toreda kaaslase ja just oma maitse järgi, keda ongi lihtsam kohata üksi olles. Vastu hommikut tuppa tulles ei pea sa kuulama sõbranna arvustusi ja kriitilisi märkusi oma valiku kohta. Saad rahulikult puhata või meenutada olnut. Pole kellegi asi, et oled öise hulkumise järel unine. Ainult sina otsustad, kas lähed hommikukohvi jooma või magad lõunani. Ühesõnaga: tunned vabadusest rõõmu.

Samuti võid edaspidi uhkust tunda, et sul üksinda reisil olles läks nii hästi. Et julgesid võõras keeles teed küsida, kohvikus arusaamatut menüüd kasutades midagi tellida või seletada ettekandjale, mida sa tahad. Küll käte ja jalgadega, aga said hakkama. Ebakindlus on kuhugi kadunud.

Sa käisid seal, kus tahtsid, ning tegid seda, millest oled juba ammu unistanud. Uurisid iseseisvalt tundmatut kaarti, lugesid kohalikku reklaami ja isegi võõrkeelset ajalehte. Üksinda reisides oled saanud jagu oma hirmudest ja kõvasti täiendanud keeleoskust. Sind võib õnnitleda!

Kuid vaatamata kõigele ei meeldi mulle üksi reisida. See on oma olemuselt nagu üksinda elaminegi. Harjud üksindusega liiga ära ega oskagi enam oma kaaslastele aega pühendada. Kõik kokkupuuted on sinu jaoks vabaduse piiramine. Igasugune suhtlemine ja seltskondlik elu tundub närviline. Tahaks ruttu kõikidest lahti saada, et jälle üksi olla: kas televiisori ees, teatris või kontserdil, vahet ei ole. Ning rääkida kõigile, et tunned ennast imepäraselt: oled vaba oma valikutes, ei pea kedagi oma kõrval taluma, kellegagi arvestama ega kellelegi aru andma.

Kui pühade ajal leiabki sind üles üksiolemise nukker tunne, saad sellest üle, nagu oled ennegi saanud. Kuid tegelikult ei usu ju mitte keegi, et oledki üksinda õnnelik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles