Õige kehahoiak teeb labidatöö mõnusaks

, psühholoog ja tervisevõimlemise treener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Kas labidaga töötamine saaks mõnus olla? Nii et mõne aja pärast poleks kõik kohad valu täis.

Labidatöö ei ole mõnus, kui teha seda selg kõver, liialt ette paindunud, kael pinges. Selge, et sedasi kaevates on mõne aja pärast kõik kohad valu täis. Mõnutundest on asi kaugel.

Eks õige tehnika oleks hoida selg sirgem, jalad põlvest veidi kõverdatud. Kehapöördeid painutatud asendis peaks vältima. Tõstekoormus tuleks jagada selja ja käte ning õlavöö vahel.

Meil kõigil, kes on aias igal kevadel-suvel-sügisel pidanud maad kaevama või talvel lund kühveldama, on aastate jooksul välja kujunenud oma stiil. Seda on raske õpetussõnadega muuta. Seepärast jätkakem rahuliku südamega enesele käepärases stiilis, kuid süvenegem harjutustesse, mis aitavad ülepingeid ennetada ja seega neid ka vältida, kindlasti aga hilisemat valu vähendada.

Need on lihtsasti tehtavad liigutused, ei eelda töökohast eemaldumist ega isegi labida käest panemist. Vastupidi – labidas käes teeb harjutused tõhusamaks. Läbi saavad võimeldud selgroog, mis teatavasti annab end painutada üles-alla, mõlemale küljele, ette-taha ning pöördesse, ja seda toetavad lihased. Lõõgastust-venitust on käte ja jalgade liigestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles