Kõrgkoolis suundus pidulikult teenitud pensionile akadeemik Udo Margna

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Akadeemik Udo Margna
Akadeemik Udo Margna Foto: Tallinna tervishoiu kõrgkool

Teisipäeva pärastlõunal suundus Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis pidulikult teenitud pensionile Udo Margna, kes töötas kõrgkoolis farmaatsia õppetooli juhataja ja õppejõuna enam kui 17 aastat.

Udo Margna, kes tähistab tänavu novembris oma 84. sünnipäeva, omandas kõrghariduse Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas farmaatsia erialal, mille lõpetas 1956. aastal cum laude proviisori kutsega. Oma esimese teaduskraadi – bioloogiakandidaadi kraadi – kaitses ta 1963. aastal Eesti Teaduste Akadeemia, ning bioloogiadoktori kraadi 1984. aastal Gruusia Teaduste Akadeemia Botaanika Instituudi juures. Aastal 1987 valiti Udo Margna Eesti Teaduste Akadeemia akadeemikuks ja sellest ajast osales ta aktiivselt akadeemia igapäevatöös erinevatel ametikohtadel, sh aastatel 1990-1999 Teaduste Akadeemia peasekretärina.

Pärast Teaduste Akadeemia peasekretäri kohalt lahkumist pühendus Udo Margna õpetamisele, olles Tallinna Pedagoogikaülikooli (praeguse Tallinna Ülikooli) õppejõuks ja teadusnõunikuks. Aastast 2001 asus Margna õpetama Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis, kus tema kanda jäi botaanika, farmakognoosia, farmatseutilise keemia ja fütoteraapia õpetamine ning aastast 2005 ka farmaatsia õppetooli töö juhtimine ja farmatseudi õppekava arendamine.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli farmatseudi õppekava juhi Lilian Ruubeni sõnul on Udo Margna andnud oma panuse rohkem kui poole tuhande farmatseudi erialasele arengule ning innustanud nii üliõpilasi kui kolleege andma endast kõik nii erialases kui ka ühiskondlikus elus. «Kolleegina võin Udot iseloomustada ainult ülivõrdes - ta on äärmiselt tähelepanelik, abivalmis, vahel ehk liigagi põhjalik ja täpne. Inimsuhetes iseloomustab Udot ülimalt soe ja sõbralik suhtlemismaneer,» lisas Lilian Ruuben.

Udo Margna uuringute eesmärgiks on olnud flavonoidide biosünteesi metaboolse tausta ja regulatsioonimehhanismide väljaselgitamine. Ta on avaldanud üle 120 teaduspublikatsiooni, sh neli monograafiat ja õpikut ning tema juhendamisel on kaitstud 7 doktori- ja magistritööd. Udo Margnale on teadus küll kutsumuseks, kuid oma elus peab ta samavõrra tähtsaks tasakaalu töö, perekonna ja harrastuste vahel.

Udo Margnale on omistatud järgmised tunnustused:

• 1987 - Eesti Teaduste Akadeemia kõrgeim autasu Akadeemia medal

• 1998 - Karl Ernst von Baeri mälestusmedal väljapaistvate saavutuste eest elu- ja maateaduste erialadel

• 1998 - Apteekrite Liidu aastapreemia pikaajalise teadustegevuse eest

• 2006 - Valgetähe IV klassi teenetemärk

• 2014 - Eesti Akadeemilise Farmaatsia Seltsi tunnustus pikaajalise panuse eest Eesti akadeemilise farmaatsia arendamisse

• 2016 - nimetati Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis asuv farmaatsia õppe mikroskoopia labor akadeemik Udo Margna nimeliseks mikroskoopia laboriks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles