Uuring: südame tervis ning vanadusnõtrus on omavahel otseselt seotud

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regulaarne koormus võib südame noorena hoida
Regulaarne koormus võib südame noorena hoida Foto: Ramesh Amruth/Caro/Scanpix

Mahukast uuringust selgub, et südame tervis ning vanadusele iseloomulikud tunnused, nagu dementsus, on omavahel otseselt seotud. Mida haigem süda, seda tõenäolisemalt kannatas uurimusalune ka muude hädade all.

Ajakirjas Journal of Gerontology avaldatud uurimus seob omavahel südame tervise ning üldise heaolu vähenemise seoses eaga. Terve südamega inimestel esines tunduvalt vähem dementsuse tunnuseid kui ka kroonilist valu.

Kümme aastat väldanud uurimuses vaadeldi üle 421 000 inimese tervist ning nähti otsest kokkulangevust inimeste südamete tervise ning muude kõrgele eale iseloomulike tervisenäitajate vahel. Nõrgema südamega inimestel olid ka muud näitajad murettekitavad, nende mälu oli muutunud töntsimaks ning nad kannatasid tõenäolisemalt ka kroonilise valu all.

George Kuchel, üks töö autoireist, kirjeldas uurimuse tulemusi, et patsiendid, kelle südamehaigus jäi ravimata või oli kroonilist laadi, vananesid tunduvalt kiiremini ning neil esines ka rohkem nõndanimetatud haprust, ehk siis vanadusele iseloomulike hädasid. Vanaduse uurimine selliste teadustööde näol on vajalik mõistmaks meid kõiki ühel hetkel tabava pöördumatu protsessi täpset iseloomu. Tervena elatud aastad võiksid olla kõigile tähtsad ning seega mõista, kuidas neid võimalikult palju ära elada peavad teadlased säärase mahuga uuringuid tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles