Video: armas robot päästab inimesi üksindusest

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korea leidurid on üksi elavatele inimestele loonud robotkaaslase, kes annab oma peremehele lihtsaid teateid nende mujal elavate sõprade kohta.

Koeralaste leiutise eesmärk oli uurida sotsiaalset isolatsiooni, probleemi mis vaevab paljusid vanemaid kodanikke aga üha rohkem ka üksi elavaid noori inimesid. Linnastunud Lõuna-Koreas on probleem suur ning see ei ole Eestimaise suhtluskultuuri tõttu ka siin väike mure.

Roboti tööpõhimõte on kaunis lihtne. Sõbrad, kes vabatahtlikult roboti katsetamisest osa võtsid, panid seadmed oma koju mõne kapi või kummuti otsa. Robot isutus katseperioodi vältel nende kodus ning pakkus inimestele informatsiooni nende sõprade kohta, näiteks millal keegi koju saabus või pesu pesema pani. Roboti, hüüdnimega Fribo, eesmärgiks oli luua üksi elavatele inimestele mulje, nagu jagaksid nad korterit või maja oma kaaslastega.

Seda kõike tegi Fribo läbi koduste helide jälgimise. Läbi väikese mikrofoni tabas Fribo helisid nagu pesumasina undamine, õli pragin pannil või välisukse hääl. Näiteks kui sõber saabus tavatult hilja koju, siis Fribo teavitas kasutajat, et tema sõber jõudis hilja koju, ehk oli tal raske päev. Fribo katsetaja sai selle peale oma sõbraga ühendust võtta ning näiteks muret avaldada või anda märku, et on oma sõbra jaoks raskel ajal olemas. Fribo ühendas erinevates kohtades üksi elavaid inimesi sääraselt, et nad sai pakkuda sõbralikku abikätt ka üle kilomeetrite.

Fribo disainerid pidasid roboti ehitamisel silmas ka privaatsust. Nõnda tabas robot, et näiteks telefonikõnede peale ei peaks ta reageerima ning inimese isiklik ruum jäi ikka suuresti samaks. Fribo kannab edasi vaid sellist informatsiooni, millele oleks automaatne ligipääs niikuinii koos elavatel inimestel. Kes millal koju jõudis, kes pesu peseb, kes kokkab. Privaatsuse huvides ignoreerib Fribo kõiki helisid, mis on seotud tualetis käimisega ning enese pesemisega.

Fribo kuu aega väldanud testimises osalenud 70 inimest kiitsid robotit. Ühe osalenu sõnul pani Fribo teda tundma nagu elaks ta koos oma sõpradega, samas jäi talle alles väärtuslik isiklik ruum.

Fribo loodi uurimaks tehnoloogilisi võimalusi üksinduse leevendamiseks. Kas tulevikus võib sellist sotsiaalsete sildade loojat ka poeriiulitelt leida on veel lahtine. Potentsiaalselt on Fribo või tema laadne toode lihtne ning odav. Fribo koosneb ju vaid väikesest ekraanist, odavast protsessorist, kahest kõlarist ning mikrofonist. Esialgsed katsed prototüüpidega aga näitavad, et vähemalt osade inimeste puhul suudab Fribo tõesti üksindusetunnet leevendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles