Aadu katsetab: kas kapsaleht leevendab põlvevalu? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KAMILLA SELINA LEPIK/Sakala/Scanpix

Stockhomis elav Aadu Männik kinnitab, et kapsalehed leevendavad tõepoolest valu turses ja põletikulises põlves, kuid selline ravi nõuab kannatlikkust ning järjepidevust. «Rootsis on rahvaravi traditsioonid täiesti unustatud – liigesevalude korral eelistatakse tablette krõbistada ja valutavale kohale salve määrida,» põhjendab Stockhomis elav Aadu Männik, miks ta kapsalehekuuri ette võttis.

«Olen omal ajal väga palju sportinud ja vasakus põlves puudub sisemine menisk – artriit avastati peale õlaoperatsiooni 2012. aastal. Nüüd on see põlvedes, labajalas, õlgades ja puusas. Nii ongi mul paha artriit igas liigeses ja sel aastal on eriti jalgades ja põlvedes tunda,» räägib Aadu oma hädadest. «Organism harjub valuga aga tuleb leida meetodeid, kuidas seda leevendada,» on mees kindel.

Esimest korda kasutas ta kapsalehti ja kapsamahla siis, kui kui oma õlavarre ja õla rulluisutrenni tehes katki kukkus. «Kuna mu seedimine kangeid valuvaigisteid ei kannata, jõin valu leevendamiseks peale operatsiooni värskelt pressitud kapsamahla,» jutustab tervisesportlane Aadu.

«Loomulikult olin alguses kapsamahla suhtes skeptiline. Kuid siis tuletasin meelde nii oma vanaema kui oma tuttava Rein Iila kogemusi kapsamahlaga. Reinul ja tema pojal Kristjanil olid mõlemad jalaluud seoses autoavariiga katki. Arst ütles, et septembris saavad kargud ära visata. Kuid Rein ja tema poeg tulid tänu kapsamahla kuurile juba mai lõpus ilma karkudeta viiendalt korruselt omil jalul alla,» meenutab Aadu.

Autorideediks oli Aadule ka tuttav rootslasest ravivõimleja naprapat-manuaalterapeut Lars Nyman. «Ka tema soovitas seda kapsavärki. Rääkis, et juba tema vanaema kasutas valu vähendamiseks. Ning muidugi Rootsi tippsuusataja Anja Pärson – temal otsustas terve arstidest ja füsioterapeutidest koosnev tiim, et naise turses ja põletikulise põlve raviks sobib valge peakapsas kõige paremini. Ehkki teadus polegi veel välja selgitanud, millised ained täpselt kapsas neid põletiku tekitajaid hävitavad.»

Kapsamahl ja kapsapuru

Tänavu juunis vigastas Aadu taas sporti tehes põlve ja otsustas kapsalehe protseduuri järele proovida. Algus paljutõotav ei olnud. «Kiirustasin liialt. Hoidsin tervet vaid põlve ümber vaid ühe öö ja kapsalehti puruks ei tampinud – loomulikult ei andnud protseduur siis tulemust.»

Järgnevatel päevadel andis põlvevalu aga järele. «Tegin uue protseduuri. Pressisin kapsamahla ja kapsapuru niisutasin kapsamahla vahuga ka, panin säilituskilega ümber põlve. Kadu oli minimaalne,» räägib Aadu. Kapsaraviks sai ta ühest kilost valgest peakapsast 420 ml mahla ja kapsapuru mõlema põlve jaoks.

«Liigestele olekski kõige parem lehtede asemel panna kapsamahla tegemise jäägid – niiske kapsapuru. Väljastpoolt ravid kapsapuruga, seespidiselt mahlaga,» muigab Aadu.

Ida-Tallinna Keskhaigla ortopeed Vahur Metsna sõnul peaks põlveartroosi ravi alustamisel kohe alguses piisavalt aega pühendama realistlike ootuste kujundamisele.

«Patsient peaks jõudma arusaamisele, et haigust pole võimalik välja ravida, kuid sümptomeid saab leevendada. Ebamugavustunne, liigesevalud, erineva intensiivsusega valu ja paistetus haiges põlves jäävad patsienti häirima kogu edasise elu. Sellise teadmisega tuleb õppida elama,» rõhutab dr Vahur Metsna.

«Haigus kulgeb tõusude ja mõõnadega: ägenemised vahelduvad heaoluperioodidega. Põlveartroosiga patsiendid tulevad arsti vastuvõtule ennekõike jalavalu tõttu, harvemini on visiidi põhjus liigese liikuvuspiiratus või deformatsioon. Artroosiravi on esmajoones valuravi. Vastuvõtul küsin patsiendi käest alati, kuidas ta end seni aidanud on. Aktsepteerin kõike patsiendi efektiivseks peetut, mis minu teadmiste kohaselt inimest ei kahjusta, olgu selleks siis magnetvöö, kapsaleht hapukoore ja meega, hobusesalv või mõni muu rituaal,» selgitab ortopeed Vahur Metsna. «Aga kapsalehe mähisega on küll nii, et ega see patsienti kahjustada küll ei tohiks. Kapsalehed peaksid valu leevendama ja paistetust vähendama. Haigusseisundeid, mille puhul kapsalehed paremini toimivad, ei oska ma eraldi välja tuua. Traumade korral peaks ikka alguses külma panema,» lisab ortopeed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles