Meestearst selgitab: kas eluea pikenemisega pikeneb ka aktiivse seksuaalsuse periood?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Korrovits.
Paul Korrovits. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Doktor Paul Korrovitsi sõnul pikeneb töö- ja eluea pikenemisega ka aktiivse seksuaalsuse periood. Eestis seda lähemalt uuritud ei ole, küll aga näiteks Soomes. 

Kuna keskmine eluiga on pikenenud, on inimestel pärast pensionile minekut jäänud  rohkem eluaastaid. Korrovitsi sõnul on tänu sellele tekkinud nii-öelda «kolmas iga», mille kestel on inimene täiesti elujõuline, aga ei pea tööl käima, kirjutab Harju Elu.

«Kui inimene on elujõuline ja terve, tema rahalised vahendid lubavad näiteks ringi reisida, uue vastu huvi tunda, siis on temas säilinud ka seksuaalsus,» selgitas meestearst.

Kui küsida inimeselt, kas olete seksuaalselt aktiivne ja vastuses eeldatakse vahekorda, on meestearsti sõnul vastuseks ühed numbrid. Kui eeldatakse aga seksuaalsust laiemalt: hellitamine, silitamine, lähedalolu, on vastuseks teised numbrid ja need on palju kõrgemad.

Soome statistika näitab, et seksuaalselt aktiivsete inimeste osakaal on eri vanusegruppides igatahes suurenenud: vanusegrupis 50–60 on seksuaalne aktiivsus 90 protsenti, vanuses 60–70 on 70 protsenti, sealt edasi vähem.

Korrovitsi hinnangul on eakate seksuaalsus olnud pikka aega tabuteema. Sellest pole palju räägitud, reeglina on sellesse suhtutud negatiivselt või isegi irooniaga. «Armusuhted, seksuaalelu pole vanematele inimestele, need asjad tehakse noorena ära – see on ehk esimene müüt. Kui vahekorda seostatakse peamiselt soo jätkamisega, siis see on ainult müüti võimendav.»

Vanemas eas on meestearsti sõnul inimestel väga suured seksuaalsed erinevused. Kui mõni inimene on ka vanemas eas seksuaalselt väga aktiivne, siis alati leidub tema kõrvale teine, kes on täiesti «maha käinud». Reeglina on see «mahakäinu» eluaeg kanaliseerinud energiat mujale ja temale pole seksuaalsuse väljanäitamine enam vajalik – ta on selle üle õnnelik, tal pole enam painet midagi tõestada.

Ka oleneb arsti sõnul vanemas eas tohutult palju sellest, kas partner on olemas või mitte. Seksuaalne aktiivsus langeb oluliselt, kui partnerit ei ole. «Ja reeglina naistel on partnerit raskem leida kui meestel. Ka see on seotud müüdiga: arvatakse, et vanemal mehel sobib noorema naisega ringi käia, aga vanemal naisel ei sobi hakata nooremat partnerit otsima.»

Loe pikemalt Harju Elust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles