Kirjastaja otsib vanaemade nippe ja retsepte

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitte ainult retsepte, vaid ka nippe
Mitte ainult retsepte, vaid ka nippe Foto: Pexels / CC0 Licence

Rakverest pärit kirjastaja Pamela Maran kogub üle Eesti saja vanaema tarkusi ja nõuandeid, et neist kokku panna põhjalik raamat, kirjutab Meie Maa.

Jaanuaris tuleb ta Saaremaale ja ootab, et veel paar toredat memme endast talle märku annaksid.

Pamela Maran on praeguseks välja andnud kaks retsepti- ja ühe lasteraamatu. Mõte kõiksugused elutarkused kaante vahele koguda tuli tal seoses oma vanaema siit ilmast lahkumisega. «Kogu aeg plaanisin kirja panna tema mälestusi, retsepte ja palju muud. Ühel hetkel oli ta läinud ja kõik see, mis tal oli elu jooksul kogunenud, ühes temaga,» meenutas Maran.

«Mõtlesin, et mida ma siis nüüd võiksin teha? Nii otsustasingi Eesti vanaemade nipid, retseptid, nõuanded ja tarkused kirja panna,» osutas naine. «Samas on tänavu ka Eesti vabariigi juubel ja miks mitte omalt poolt selline austusavaldus teha. Plaanin talletada vähemalt saja vanaema nõuanded raamatusse.»

Igas maakonnas on Maranil plaan kohtuda vähemalt 6–7 memmega. Lugude kogumisega tegi ta juba algust. Vesteldud on praeguseks Harjumaal, Lääne-Virumaal ja Pärnumaal. Jaanuaris käib ta Lääne-Virumaal ja 15.–17. viibib Saaremaal. Veebruaris seab Maran sammud Ida-Virumaale ja Jõgevamaale ning märtsis Järvamaale. Aprillis kogub Maran Viljandimaa ja taas Harjumaa, mais Läänemaa ja Põlvamaa tarkusi. Juuni on Võrumaa ja Valgamaa päralt. Juulis jõuab autor otsaga Hiiumaale ja Pärnumaale ning augustis lõpetab Tartumaa ja Raplamaaga, kirjutab Meie Maa.

«Kindlasti tahaks külastada ka eri rahvusi, kes siin elavad ja toimetavad, et ka nende traditsioonid kirja panna,» lisas ta. Septembris loodab ta materjali kokku kirjutama hakata ja novembris teose välja anda. Maran rõhutab, et ei oota ainult retsepte, vaid igasuguseid erinevaid nõuandeid. «Olgu need siis ravimtaimetarkused, kindakirjad, saunaviha salanipid, kuidas lapsi paremini kasvatada, kuidas õigesti sauna kütta, millal kuusk tuppa tuua, kuidas tervena elada – mis iganes need ka pole,» tõi ta näiteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles