Uuel aastal uute määrustega: enne aasta lõppu tuleb invadokumendid üle kontrollida

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Tiido, Invaru klienditeeninduse valdkonna juht
Kadri Tiido, Invaru klienditeeninduse valdkonna juht Foto: Abivahendikeskus Invaru

Pühadesaginas abivajajad peaksid kindlasti kontrollima soodustingimustel abivahendite ostmiseks või üürimiseks vajalike dokumentide kehtivust. Uuenenud dokumentidest tuleb teavitada ka abivahendiettevõtet, teatab abivahendikeskus Invaru.

Abivahendiettevõtte Invaru klienditeeninduse valdkonna juhi Kadri Tiido sõnul on igal abivajajal oluline jälgida, millal lõpeb temale väljastatud arstitõendi kehtivus ja aegub puude või töövõime hindamise otsus. «Kui dokumendid kaotavad kehtivuse näiteks aasta lõpu seisuga, ei saa abivajaja uue aasta alguses vajalikke abivahendeid ja teenuseid soodustingimustel,» selgitas Tiido. Ta lisas, et kuigi dokumentide uuendamise vajadus seisab inimestel enamasti hästi meeles, kiputakse sageli unustama aga järgmist sammu. «Uuendatud töövõime hindamise otsuse alusel saame jätkata üürilepinguid riigipoolse soodustusega,» lisas Tiido.

Paberdokument on endiselt aktuaalne

Abivahendite valdkonda ei ole veel digitaalne andmevahetus jõudnud ja seetõttu tuleb abivahendikeskuses soodustingimustel ostmiseks esitada endiselt paberdokumendid. Invarul on valmisolek digitaalseks asjaajamiseks täna juba olemas, kuid riiklik infosüsteemi valmimine võtab veel aega. Seetõttu on väga oluline, et abivahendeid ostma tulles oleks inimestel vajalikud dokumendid kaasas.

Hea uudis on see, et ka sel aastal on riigipoolsed vahendid soodustustega toodete soetamiseks tagatud kuni aasta lõpuni. Mistõttu ei ole vajalik ilmtingimata enne aastavahetust abivahendiettevõttese kiirustada, et soodustustega tooteid soetada.

Uue aasta alguses on jõustumas muudatused abivahendite soodustingimustel saamise võimaldamise määruses. Muudatuste alusel laieneb abivahendi vajaduse tuvastajate ring, õiguse abivahendite tõendeid väljastada saavad ka füsio- ja tegevusterapeudid. Kuid oodata on muudatusi ka näiteks nahahooldustoodete võimaldamises. Uuest aastast võivad soodustingimustel nahahooldustooteid osta vaid abivajajad, kes on eelnevalt soetanud mähkmeid või kateetreid.

Milliseid dokumente on vaja abivahendi soetamiseks soodustingimustel?

• Abivajaja või tema esindaja isikut tõendav dokument

• Isikliku abivahendi kaart

• Arstitõend abivahendi vajaduse kohta

• Puude ja/või töövõime kaotuse otsus nende olemasolul

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles