Jõulurõõm ja uue aasta lubadused

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: 60+

Enamik meist teeb uueks aastaks plaane, annab lubadusi, mida ta kõike tegema hakkab või vastupidi, mille maha jätab või millest loobub. 

Mõni paneb need ka kirja. Näiteks, et võtan viis kilo alla, hakkan paremaks abikaasaks või et uuest aastast hakkan raha kokku hoidma. Aga kui palju on neid, kes hiljem lubatu järgi oma tegevusi planeeerivad, nende täitmist jälgivad ja aasta möödudes enne uute lubaduste andmist kokkuvõtteid teevad? Kuidas siis plaanid ja lubadused täide viia, arutleb ajakirja 60+ detsembrinumbris arst ja psühhoterapeut Epp Veski.

Jõulud on aeg, kui pere tuleb kokku, et üheskoos rõõmsalt aega veeta. Paraku on meie seas inimesi, kellel tuleb see helge püha üksinda mööda saata. Kuidas leida jõulurõõmu, kui kaasa on taevastele radadele läinud ja lastel pole mahti isegi jõulude ajal koju tulla, otsib ajakirja 60+ värskest numbrist vastuseid psühholoog Piret Annus.

Uuest aastast kaob pensionide täiendav maksuvaba tulu. Kõik, millelt tulu teenid, läheb ühte patta, nii pension, palk, üüritulu või muu sissetulek. Lisatulu hakkab maksuvaba tulu ära sööma. Mida peaksid tegema töötavad pensionärid, saab lugeda 60+ värskest detsembrinumbrist.

„Immuunsüsteemi toetamiseks ei ole olemas võluravimit, ikka aitab vaid tervislik toitumine, piisav värskes õhus liikumine ja stressiga tegelemine. Viirustega võitlemisega peab organism ise hakkama saama,” väidab ajakirja 60+ detsembrinumbris Järveotsa Perearstikeskuse perearst Diana Ingerainen. Kuidas on siis lugu külmetushaigustega, kas need on olemas või mitte ja kuidas tänavune talv tervena üle elada, saab teada värskest numbrist.

Maailm on looduskauneid, huvitavaid ja põnevaid paikasid täis. Tihti asuvad need lähemalgi, kui arvata oskame. Vahel piisab vaid paarikümne kilomeetri sõitmisest, et end keset talve võlumaad leida. Kuidas Eestis ja talvel oma reisipisikut ravida, annab 60+ vastuseid oma värskes numbris.

Enne pidulikku üritust seisavad paljud silmitsi küsimusega, mida selga panna, kuidas juuksed kauniks sättida ning kas ja kuidas end üritusele vääriliselt meikida. Kuidas pühadesäras ise särada ja kuidas oma uhke habe kikki ajada, annavad 60+ detsembrinumbris nõu stilist Gerly Tinn, Viru Ilusalongi juuksur Birgit Sinisalu, rahvusvaheliselt tunnustatud jumestuskunstnik Meelis Krik, Tallinna Kaubamaja Ilumaailma 77aastane klienditeenindaja Maie Reier ja meestele suunatud ilusalongis M-Room Baltic töötav Masse Mirza.

Riiulid on erinevatest koristusvahenditest lookas. Ainuüksi mikrokiudlappe on erinevaid. Igapäevased toimetused saavad palju hõlpsamalt ja tõhusamalt tehtud õigeid ja praktilisi abivahendeid kasutades. Kuidas aga valida endale sobilik lapp tolmu pühkimiseks ja akende säravaks küürimiseks, selgitab ajakirja 60+ detsembrinumbris osaühingu Puhastusekspert juhataja Helve Alt.

Hea Une Keskuse une- ja kõrva-nina-kurguarst Heisl Vaher soovitab emadel-isadel ja vanavanematel jälgida lapse kehahoidu, sest halb rüht on üks kõige ilmsemaid suuhingamise tundemärke. Millseid terviseprobleeme võib mitte läbi nina, vaid suu kaudu suuhingamine kaasa tuua, annavad lisaks dr Heisl Vaherile ajakirjas 60+ teada müofunktsionaalne terapeut Andres Köster ja proteesiarst Martin Martma.

Nii värske kui ka hapendatud kapsas on tuntud ja hinnatud toidukraam juba üle 4000 aasta. Kapsast saab valmistada loendamatus valikus maitsvaid toite. Mida sisukat ja head kapsas leidub ja millises kapsatoidus on seda kõige rohkem, kirjutavad värskes 60+ numbris arstiteadlane professor Mihkel Zilmer ja ajakirjanik Anne Lill.

Pühad, eriti jõulupühad, on eesti rahvale läbi aegade olnud ikka suure söögitegemise ja küpsetamise ning muidugi ohtra söömisega seotud. Meie ümber ning meie tõekspidamistes ja võimalustes on küll väga palju muutunud, aga mõned traditsioonid on väga tugevalt juurdunud. Köögikülje autor Sirje Rekkor pakub välja jõuluroad, toidud, mis peavad kogu jõuluöö laual olema.

60+ detsembrinumbris kirjutab BENU proviisor Margot Lehari, küpse inimese nahast, mis on õhuke, kuiv ja rabe ning sellest, kuidas seda hooldada. Tea Raidsalu annab nõu, kuidas jõulukinke kasulikult ja vahvalt pakkida.

Ajakirjas 60+ on ka kolumn ja suur ristsõna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles