9 mäluturgutamise nippi igapäevaseks eluks

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wong Sze Fei / Panthermedia / Scanpix

Vananemisel on loomulik muretseda mälu ja kognitiivsete võimete halvenemise pärast, kuid vanaks jäämine ei pea olema sugugi sünge ja morn.

«Sellal kui mitmed meist muretsevad, et vanemaks jäädes arenevad meil tõsised mäluhäired, on teadusuuringud näidanud, et hoides mõttetegevuse ergana, saame ise mäluprotsesse mõjutada ja sellest tulenevalt vähendada dementsuse riski,» ütles New Yorgi Mount Sinai meditsiinikooli kliinilise psühhiaatria dotsent Cynthia R. Green.

  1. Korda uusi nimesid

Raskused uute tuttavate nimede meeldejätmisel on sageli seotud tähelepanu hajutavate faktoritega esmakohtumisel. Dr. Green soovitab kasutada mitmeid mäluturgutavaid nippe nagu nime korrutamine või nime sidumine millegi juba teadaoleva või tuntuga. Samuti võib proovida luua lühijutt vastõpitud nimest, et omistada talle eriline tähendus.

  1. Hoia oma võtmeid kindlas paigas

Üks mäluturgutuse nipp on olla järjepidev. Pannes võtmed alati samasse kohta, kinnistad mälupildi võtmete kindlast asukohast.

  1. Visualiseeri oma parkimiskoht

Loo mõttes mõni lõbus seos või vaimukas pilt parkimiskohast või sellega seonduvatest tähistest. Näiteks, kui parkisid sektsioonis 2A, kujuta ette kahte ahvi enda auto katusel.

  1. Sea tähtpäevadeks meeldetuletused

Sünnipäevade ja teiste tähtpäevade unustamine võib olla mäluprobleemidega eakatele suureks stressiallikaks. Tähtsate kuupäevade värvimine kalendris või märkmikus aitab keskendada tähelepanu ja jäädvustada visuaalset mälestust konkreetsest sündmusest. Kui oled nooremapoolsem eakas ja digimaailmaga sina peal, siis võid proovida ka telefoni meeldetuletuste kasutamist.

  1. Kasuta meeldejätmist hõlbustavat mälutehnikat

Kui sa pead õppima pähe pikema numbri või tähekombinatsiooni, võid kasutada liigendamist ehk numbrite meeldejätmist sektsioonide kaupa, liigendades pikema kombinatsiooni näiteks kolme-numbrilisteks tükkideks. Kui oled loovam inimene, võid proovida numbrile tähenduse omistamist – nt MNJ345 («Minu naaber Jaan, kellel on 345 autot»).

  1. Loe mõttega

Lugedes tee pause ja mõtiskle, mida raamat sulle öelda tahab. Ära keskendu detailidele, vaid mõttele, mida loetu sulle edastada püüab ning milliseid emotsioone sinus tekitab.

  1. Visualiseeri oma ostunimekiri

Toiduainete mõttesse manamine tugevdab kognitiivseid võimeid ning parandab mälusooritust järgmisel korral kui poodi satud. Hõlpsamaks meeldejätmiseks jaga toiduained kategooriatesse – nt piimatooted, liha, puuviljad jne. Eriti hästi töötab see tehnika siis, kui igas kategoorias on ühepalju asju – nii tead, et midagi on veel puudu.

  1. Mõtle tagasivaatavalt, kus käisid

Kes ei oleks läinud ühest toast teise, unustades samas mille järgi õigupoolest mindi. Kui tegemist on sagedase probleemiga, võib samm-sammult mõttes tagasi esimesse tuppa minna ja mõelda asjade peale, mis sind esiti teise tuppa minema ajendasid.

  1. Pane meeldetuletus kohe kirja

Kui käigupealt tekib mõni kohustus või ülesanne, mida sa kohe teha ei saa, siis ära jäta selle meelespidamist hilisemaks. Pane kalendrisse või tegevusnimekirja kohe märge, sest uute ülesannete tuhinas ei tule esimene mõte enam meelde.

Allikas: EverydayHealth

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles