Üksik eakas tunneb kõige suuremat puudust suhtlemisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seeniorid vestlemas.
Seeniorid vestlemas. Foto: Caro/ScanPix

Ühel pärastlõunal leidis Viljandimaal ühes väikeses külas pensionäriproua Malle juures aset huvitav kohtumine, kui väikeseks ühiseks mõttevahetuseks olid talle külla läinud Tarvastu valla sotsiaaltöötaja Irma Väre ja Vally-Reet Järs Viljandi Maanaiste Ühendusest.

«No põhiline on olnud muidugi palgatöö ja lapsed,» vastab Malle Irma küsimusele elus korda saadetu üle. „Mul on neid kolm, Tallinnas kõik – väga tublid. Eks raske ole seal suurlinnas muidugi. Kiire, kogu aeg on kiire…» räägib Malle. «Ei, nad käivad mul siin tihti, tassivad puud sisse ja söögikraami toovad poest. Kui lund pole, saan muidugi ise ka liikuda. Talvel kohe kuidagi ei julge. Ma õudselt kardan, et kukun.»

Proua Malle on seda kõike rääkides särasilmne, uhke oma elu ja laste üle, justkui veidi häbelik tunnistades, et jäised talveteed poeni on suurim hirmude allikas. «See on ikka lausa uskumatu, kui tublid on meie eakad. Nad ei kurda, proovivad viimase hingetõmbeni ise hakkama saada, lausa viimases hädas kuuled, et abi oleks hädavajalik. Unistustest ja salajastest südamesoovidest kuuled haruharva,» kiidab oma valla eakaid Irma. Kuid Vally-Reet ja Irma on tulnud just vanema proua südamesoove ja unistusi välja uurima.

Kuidas on lood suhtlemisega? Kellega ja kui tihti ta vestelda saab?

«Mul on kõik hästi, kuid suhtlemisest tunnen ma tõesti puudust. Tahaksin lihtsalt kellegagi rääkida. Nagu vanasti sai ikka naabrinaisega koos istutud. Igasugu tühjast-tähjast rääkisime. Aga nüüd on tema Toonela teel,» kurvastab Malle. «Üks sõbranna elab mul Viljandis, teine Tallinnas. Ma olen kuulnud, et linnas pidada üksi elavatel vanainimestel seltsidaamid külas käima. Aeg-ajalt tahaks kohe nii väga teise omasuguse inimesega rääkida.»

Kohtumise peamiseks põhjuseks oligi Viljandi Maanaiste Ühenduse algatatud seltsilise teenuse arendus, mis on suunatud just eakate suhtlemissoovi rahuldamisele. Vally-Reet Järs on paljusid Viljandimaal üksi elavaid pensionäre külastanud ja teab, et suhtlemisvaegus on üks eakate peamisi probleeme.

Vally-Reet Järs tõdeb: «Seltsilise teenuse idee saime Viljandis tegutsevalt mittetulundusühingult Teeme, kes koordineerib seltsidaami teenust Viljandi linnas. Seltsilise teenus on lihtne algatus, mis peab silmas eelkõige maapiirkondades elavaid eakaid. Kõige lihtsamal viisil öeldes on see eakate omavaheliste kohtumiste julgustamine ja toetamine. Mittetulundusühingu tragid naised aitavad kokku saada kahel inimesel, kes elavad lähestikku ja tunnevad end justkui üksiku, mahajäetu või ebavajalikuna. Seltsiline aitab kahel eakal omavahel emma-kumma kodus kohtuda. Inimesed lihtsalt vestlevad omavahel.»

Vally-Reet Järsi sõnul on jutuajamine seltsilise ja tema kaaslase vahel täiesti tavaline. Räägitakse elu-olust, maast ja ilmast. Sellistel teemadel, mille järgi osalejatel huvi on. «Loomulikult ei ole keelatud ka ette võtta mõnd muud tegevust, näiteks jalutuskäiku, koos poodi, raamatukokku või teatrietendusele minekut. Peamise plussina näeme ikka jutuajamist. Mis kõige tähtsam, see kõik toimub üksiku eaka kodus. Ei ole vaja muretseda transpordi pärast, mis maal on suurem probleem kui linnas,» selgitab Vally-Reet Järs.

Kodu on eestlasele juba igipõliselt olnud midagi rohkemat kui lihtsalt ööbimiskoht. Et ka maal elavate eakate elu paremaks teha, laste ja lähedaste hoolduskoormust vähendada, hooldekodusse sattumise võimalust vähendada ja end üksikuna tundva inimese suhtlemise vajadust rahuldada, ootab Viljandi Maanaiste Ühendus kõiki üksildasi eakaid endast teada andma.

«Kutsuge end meile külla!» teatab Vally-Reet Järs sõbralikult. «Oleme suure heameelega nõus seltsilise teenusest lähemalt rääkima ja igati valmis koos teile nii öelda sõpra leidma, kellega koos vahetevahel teed juua ja viimastest päevauudistest kokkuvõtteid teha või lapsepõlve radu matkata.»

Et seltsilise teenuse pakkumine on väga hoogsalt käivitunud, on Viljandi Maanaiste Ühenduse koduseltsilise grupi asemel loodud eraldi mittetulundusühing SELTSIKS SINULE, kes tegeleb praegu vaid seltsilise pakkumise, teenuse arendamise ja üldise teenuse mudeli koostamisega.

Teeme igapäevaselt ka koostööd mittetulundusühinguga TEEME, kes on aastaid Viljandi linnas seltsidaamide teenust pakkunud. Aktiivgruppi kuulub praegu neli liiget: Annika Veidenberg, Vally-Reet Järs, Kadri Vollmann ja Epp Johani. Kõigil on eakatega suhtlemisel ja nendega tegelemisel kogemused.

MTÜ SELTSIKS SINULE on väga huvitatud seltsilise liikumisega liitujatest. Kui saad, siis julgusta teisi endast teada andma. Kui vajad ise julgustamist, küsi julgesti – küsija suu pihta ei lööda!

Vally-Reet Järsi telefon on 5663 8655 ja Epp Johani vastab telefonile 5880 2462.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles