Võlume advendiajaks piparkoogilõhna majja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Olen minagi tähele pannud, et eriti just vanemas eas lendab aeg pöörase kiirusega. Ajajõgi voolab ikka omasoodu, mõnele tundub see vool lõpmata aeglane, mõnele aga toob ikka ja jälle kas sünnipäeva, jaanid või jõulud äkitselt kätte. Et jõuluõhtu sel aastal taas täiesti ootamatult ei saabuks, võiksime vaimu varem valmis panna.

Võtaks õige sel aastal vabalt – otsiks juba esimese advendi eel (see on detsembrikuu esimesel pühapäeval) esimesed kodus meeleolu tekitamiseks vajalikud atribuudid välja ja tooks piparkoogilõhna ka majja.

Võib teha traditsioonilisi krõbedaid või muredaid piparkooke, kellele mis just maitsekohane ja harjumuspärane. Ja muidugi võib traditsiooniliste kõrval küpsetada ka «teistmoodi» piparkooke.

Piparkoogitainast saab ka kaunistusi

Piparkoogitainast võib ka jõulukaunistusi teha. Poest saada oleva kommertsliku maiguga jõulukaunistuste asemel oleks ju vahelduseks tore neid ise meisterdada. Pealegi kõlbavad piparkoogikaunistused kas pühade ajal või pärast pühi ka ära süüa või siis sõpradele jõulukingiks viia. Võimalusi oma loomingulisuse rakendamiseks on siin lõpmatult palju.

Eriti vahva on jõulukaunistusi teha koos lapselastega. Kui oleme suurema laari piparkoogitainast külmikusse valmis teinud või ka poest toonud, tuleb fantaasiale vaba voli anda ning kaunid jõuluteemalised figuurid ja kompositsioonid võivad peagi kodu ehtida.

Kaunistamiseks saab kasutada võõpa, värvilist kaunistussuhkrut, koogikaunistusi, pähkleid, seemneid, mandlilaaste, kookoshelbeid, šokolaadinööpe, kummikomme või kõiki neid korraga. Piparkoogitainast kaunistuste valmistamiseks soovitan varuda ikka kaks kilo tainast, kui just väga väikese koduga tegemist pole.

Piparkoogisüdamed uksele või aknale

Auguga piparkoogisüdamete jaoks, mida saab riputada uksele, aknale, seinale, kuusele, tuleb esmalt valmistada papist või kartongist sobiva suurusega šabloon. Dekoratiivne on, kui piparkoogisüda on üsna suur, läbimõõduga 12–15 sentimeetrit. Kenamad näevad välja pontsakamad südamed.

Piparkoogitainas tuleb jahusel laual lahti (mitte päris õhukeseks) rullida ja sellest terava noaga šablooni servi järgides süda välja lõigata. Augu saab teha väikese metallvormiga või muu käepärase vahendiga, näiteks õunasüdamiku eemaldajaga. Auk peab olema nii suur, et see kinni ei küpseks.

Määrime piparkoogisüdamed pealt munaga ja küpsetame nagu ikka. Enne kaunistamist tuleb piparkoogisüdamed korralikult maha jahutada. Kaunistatud piparkoogisüdametel tuleb lasta kuivada ja seejärel võibki need siis laiema punase, rohelise, kuldse või näiteks rahvariidepaelaga ühte südamlikku kohta riputada või lapselapsega pere kodu kaunistama saata. Väiksemaid südameid sobib kuuse otsa riputada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles