Eesti mees tahab võimsat ja vastupidavat mootorsaagi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti mees hindab mootorsae juures võimsust ja vastupidavust, samas on oluline, et tööriist oleks kerge ja mugav kasutada. Milline siis valida?

«Minu jaoks on sae puhul kõige tähtsam vastupidavus. Metsatöid tehes sõidad teinekord 50 kilomeetri kaugusele ja kui saag üles ütleb, on tööpäev tuksis,» sõnab Metsagrupi metsaülem ja Lemmiku talu peremees Andro Lemmik.

30aastane Lemmik on kümmekond aastat tagasi soetanud kolm mootorsaagi ja praegu veel uusi ostma ei kipu. Iga sae ostmise tingis kindel vajadus: võsa lõikamiseks ja noore metsa hooldamiseks sai muretsetud pikema otsaga Stihl, talviseks harvendusraieks Husqvarna ning raievõistlustel osalemiseks Jonsered.

Praegu Lemmik enam metsatöödega ei tegele ja mootorsaage läheb vaja rohkem koduses majapidamises ja mõne üksiku puu teelt eemaldamiseks. «Kodutöödeks pole nii võimsat saagi tarvis, tänapäeval on hulga mugavamaid, odavamaid ja kergemaid riistu,» räägib ta.

Viiekilosega võib päev otsa tööd teha

Noore ja tugeva mehe hinnangul on üle seitsme kilogrammi kaaluv Jonsered igapäevasteks metsatöödeks liiga raske, ent veidi vähem kui viiekilose Husqvarnaga võib kaheksa tundi järjest tööd teha küll. «Võtad kergema, kaotad töö kiiruses,» teab ta.

Uute mootorsaagide eelistega on Andro Lemmik muidugi kursis. Kümme aastat tagasi toodetud saed on lärmakamad, raskemad ja vibreerivad rohkem, kuid mõttetu oleks töökorras riista kuuri alla seisma jätta. «Iga aastaga lähevad saed väiksemaks ja turvalisemaks,» lausub ta.

Metsatöödeks uut mootorsaagi ostes vaataks metsaülem, et sel oleks piisavalt jõudu, kuid saag oleks kerge ja mugav. Samas jääb tema jaoks kõige olulisemaks ikkagi vastupidavus, korralik saag võiks vastu pidada oma 10–20 aastat.

Kas valida Husqvarna, Stihl või mõni teine tuntud kaubamärk, on Andro Lemmiku sõnade kohaselt rohkem usu ja harjumuse küsimus. Igat kaubamärki ta ei ostaks, pigem maksaks veidi rohkem.

Talumajapidamises on Andro Lemmikul vaja saagida aastas ligi kümme ruumi küttepuid ning puid ja põõsaid pügada. Tööle sõites on mootorsaag igaks juhuks kaasas, et teele kukkunud puid saagida.

Milline saag oleks kodustele töödele kõige sobivam? «Oleneb sellest, kas tahad õunapuuoksi lõigata või ka küttepuid teha,» vastab Lemmiku talu peremees. «Kui on vaja küttepuid teha, võiks saag natuke võimsam olla.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles