Stiilne kaelaside kaunistab meest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelaside kravatt.
Kaelaside kravatt. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Elegantne ja alati väljapeetud Oscar Wilde pidas korralikult tehtud lipsusõlme mehe esimeseks tõeliseks saavutuseks. Kui möödunud sajanditel elanud härrasmees soovis teist härrasmeest hingepõhjani solvata, tegi ta salvavaid märkusi just tema lipsu kohta.

Tekstiilist kaelaehe muutub alles oskusliku sättimise ja sidumise teel moeaksessuaariks. Seetõttu toob see erilisel viisil välja kandja isikupärase stiili. Lipsuga või lipsuta, selle määrab paljus töö ja elustiil – on elualasid, olukordi ja seltskondi, kuhu lipsuta ilmumine ei tule kõne allagi.

Kaubamaja Meestemaailma ostujuht Janar Juhkov tõdeb, et lips on ehe, mis peab olema imeline, kuid samas personaalselt isikupärane. «Lips ei pea sobima üksnes ülikonnaga, vaid ka kandja endaga,» rõhutab ta.

Lipsutüüpe on vähe, kuid paljudele on sellest hoolimata võõrad: pikk kaelaside, kikilips ja plastroon. «Plastrooni kantakse vanade kommete kohaselt kuuega, kuid tänapäeval juba vabamalt. Plastroon on justkui kerge siidsall, mis sobib hästi triiksärgi alla ning neile, kes ei soovi kurgualust kinni nööpida,» selgitab Juhkov.

Lipsusõlme tegemine on peen kunst

Lipsusõlme tegemine on üsna peen kunst, mille omandamine on üks härrasmeheks olemise peamistest oskustest. Janar Juhkovi sõnul on tavapärastel pikkadel lipsudel nii ühe-, kahe- kui ka pooleteisekordsed lipsusõlmed. Kahekordne ehk topeltsõlm jätab korrektse ja sümmeetrilise mulje, ühekordne on asümmeetrilisem ja sobib hästi pikemate kraenurkade juurde. Väiksema kraega passib pigem topeltsõlm.

«Kindlasti peaks lipsusõlm katma päevasärgi ülemise nööbi. Sõlm ei tohi kõri pigistada ega krae all punnitada. Lipsusõlm peab olema kraega sobivas proportsioonis. Lipsusõlm ei tohi krae alla peitu jääda ning krae ja lipsusõlme vahele ei tohi jääda vahet. Vanade tarkuste kohaselt peaks lipsusõlme ja krae vahele mahtuma kaks sõrme, vastasel juhul on lips seotud kas liiga tugevasti või lõdvalt,» jagab Juhkov õpetussõnu.

Lihtsat sõlme saab tema kinnitusel siduda iga lipsuga. Kahekordse sõlme sidumine jätab kompaktsema mulje. «Tänapäeval on lipsusõlme sidumise õpetusi terve internet täis. Lihtsalt sõlme tegemiseks tuleb aega võtta ja proovida. Kui välja ei tule, siis uuesti proovida!» julgustab Juhkov.

Kikilips teeb mehe huvitavamaks

Juba laulusalmgi ütleb, et kikilips teeb mehe šikiks, seda kinnitab ka Janar Juhkov. «Kaelaseotav kikilips kuulub smokingu ja fraki juurde, kuid tänapäeval ka stiilse päevarõivastuse juurde. Kikilips on üks võimalus end huvitavamaks muuta. Kikilips on alati seotav ja jätab pisut ebaühtlase mulje, kuid on samas edev ja kandmisel jääb palju mänguruumi,» räägib Juhkov. ««Rosett» on kikilipsu versioon, kus kangas on juba valmis seotud ja kokku õmmeldud. Seda nimetatakse ka laisa mehe kikilipsuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles