Konkursi «Aastad täis sära ja väärikust» kandidaadid 2017

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
60+ festival 2016
60+ festival 2016 Foto: Peeter Langovits

ELUTÖÖAUHIND

TAIMI TULVA Tallinnast on sotsiaaltööalase kõrghariduse looja ja edendaja taasiseseisvunud Eestis, kauane sotsiaaltöötajate õppejõud Tallinna Ülikoolis. Kui tema eakaaslased hakkasid 1990. aastate algul mõtlema pensionipõlvele, tegi tema kannapöörde oma akadeemilises tegevuses ning pühendus kasvatusteaduste asemel sotsiaaltöö õpetamise korraldamisele ja õpetamisele, kaitses doktoritööd. Pedagoogiline töö jätkub Tallinna Tervishoiukõrgkooli õenduse eriala dotsendina. Järgib aktiivse vananemise põhimõtet.

ÕIE ARUSOO Tallinnast on ETV saate „Osoon” toimetaja selle esimesest päevast 1993 ja hiljem ka produtsent. Ta ise on öelnud: „Kuigi elutarkus ütleb, et maailm muutub inimese enese jagu, võib ometi iga inimene enese muutmisele kaasa aidata uue info, uue vaatenurga, uudse lahenduse, innovatiivse argumendi või teistsuguse maailmavaate tutvustamisega. Just selles näen oma missiooni ja Osooni missiooni ühisosa.”

ENE PUHMASTE Koigist Järvamaalt on olnud 45 aastat Koigi kultuurielu eestvedaja, kultuuri edasikandja, eakate motiveerija. 2016 tunnustatud Koigi valla aukodaniku tiitliga.

KALEV JAHNSON Tartust on innustav eeskuju spordi- ja seltsielu korraldamisel koos põlvkondadevahelise tegevuse sidususega. Kuus aastat järjest on toimunud kohtumised Eestimaa eakate meeste sõprusklubide osavõtul. Ta treenib Tartu seenioride bowlingu-ringi. Tema juhendamisel osalevad Kodukotuse võistkonnad iga-aastasel Tartu Tervise Olümpial. Spordiühingu Kalev petanki (noorte) juhendaja ja järelkasvu tagaja.

JAAK SUURVÄLI Pärnust tegutseb Pärnu Väärikate Ülikoolis, kus on programmijuhi asendamatu abimees. Korraldab õpilasfirmade laatu, tulevikutegijate ideekonkursse, haldab nende ürituste dokumentatsiooni, kokkuvõtteid ja tulemusi. Entusiastlik vabatahtlik. Valmistab ette ülikooli õpitubade materjale, on õppekäikudel saatja ja giidina. Ta toimetab tuhande pisiasjaga, mis tagab enam kui 500 eakale õppijale vajaliku info ja teabe. Lipuseltsi tegusa liikmena aktiveerib eakaid ja noori koos lipupäeva tähistama.

MERIKE POLJAKOVA on Eesti Genealoogiaseltsi Tallinna osakonna asejuhataja, olnud ülikooli peausaldusisik. Aleksander Rudolf Laane (tõstesportlasest isa) mälestusvõistluse mentor . On kogunud hulga materjali genealoogiaseltsi liikmete biograafilise leksikoni jaoks. Uurinud oma suguvõsa aastani 1550, korraldanud suguvõsa kokkutulekuid. Põikva küla raamatu koostaja. Koolitab, propageerib seltsi tegemisi meedias. Aastaid käib igal hommikul trennis ja treenib teisigi. Õpib Väärikate Ülikoolis. Kirjutanud arvukalt artikleid ja raamatuid, mida on pärjatud auhindadega. On saanud erinevad autasusid, sh riikliku kodanikupäeva aumärgi 2011.

EAKALT KOGUKONNALE

MAIE TAMM Rakverest on vedanud üle 15 aasta Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Koja võimlejate ringi,  olnud lektoriks paljudele ühingutele, õpetanud ja kaasanud puuetega inimesi kepikõndi harrastama. MTÜ Hea Tervis (puuetega inimeste laulu-, tantsu-, võimlemisringid) juhatuse esimees aastast 2014. Aktiivne spordiveteran, koondise esinaine, kergejõustikukohtunik. Organiseerib eakaid spordiüritustele, annab regulaarselt tervisevõimlemise tunde. Õpetab ohutut kukkumist ja teisi eneseabivõtteid.

AILI REBAS on Paide Linna Endiste Õpetajate Seltsingu juht. Organiseerib iga-aastasi kooli-, klassikokkutulekuid. On öelnud avatava riigigümnaasiumi asukoha kohta oma arvamuse, korraldas näituse koolimaja akendel seal õppinud inimestest. Organiseerinud kohtumisi eakate ühendustega. Igal aastal tarkusepäeval tervitatakse I klassi minejaid väikese meenega eakatelt. Peab meeles juubilare ja ka lahkunuid, käib ärasaatmistel ja muretseb kalmude korrashoiu eest. Lööb kaasa eakate päevakeskuse töös, seltskonnalauluring on tema vedada, peab osavõtu kohta päevikut. Suur rohenäpp, jagab kasvatatut. Järvamaa Pensionäride Koondise juhatuse liige. Suur kultuurihuviline. Ta on nagu hea vaim.

ADA NÕMMKÜLA Imaverest Järvamaalt eestvedamisel on üles ehitatud kohalik sotsiaalhoolekandesüsteem. Kogunud Imavere valla ajaloo raamatuks „Inimesed ajas ja aeg inimestes”.

ÕILE KALME Järvamaalt on Albu põhikooli kauane õpetaja ja direktor. Tema eestvedamisel loodi eakate klubi, kus tegutseb ligemale 70 eakat. Peakorraldaja Albu 765 esmamainimise aastapäeval. Ühendab noori ja vanu eri üritustega. Suvekooli „Hansenist Tammsaareni” korraldusmeeskonnas, giid Albu mõisas, paljulapseliste ja puuetega inimeste tugiisik. Praegu õpetaja Järva-Jaani gümnaasiumis.

ENE PUHMASTE Järvamaalt on  Koigi kultuurielu eestvedaja ja eakate kaasaja 1973. aastast. Eakate klubi Hõbehall tugiisik ja tegevusjuhendaja. Laulu- ja estraadiringide eestvedaja. Koigi kultuurimaja likvideerimisel 2000. aastal lõi Koigi kultuuriseltsi.

JAAN VISKA on õpetaja Vana-Vigala Tehnika- ja Teeninduskoolis, olnud Vana-Vigala Põhikooli direktor 20 aastat, Haimre Põhikooli direktor. Vigala Valla Volikogu liige. Giid kogukonna ekskursioonidel, avatud talude ringreisi projektijuht, fotode ja artiklitega jäädvustanud Vigala tegemisi meedias. Alati valmis aitama oma küla inimesi. Organiseeris Ants Laikmaa sünnitallu mälestuskivi.

ELLE AEDLA on Koeru pensionäride ühenduse Kanarbik juhatuses 25 aastat, selle loomisest peale. Tegus ja aktiivne abiline ürituste korraldamisel. Tantsinud Kanarbiku rühmas  23 aastat. Aastaid olnud seotud kirikuabiga, heategevusega. Tegutseb ühiskonna heaks.

AINO ENNOJA on Tamsalus Lääne-Virumaal kogukonnahing. Peab Põdrangul poodi, kus kui külakeskuses saab jagada infot ja muresid. Ta pakub abi ja tuge vähemate võimalustega inimestele. Teeb vabatahtlikku sotsiaaltööd (puuetega inimestega) Tamsalus. Põdrangu külakogukonna aktiivne eestvedaja.

AINO LUKMAN Lääne-Virumaalt on Väike-Maarja naisrahvatantsurühma MTÜ Maarjakelluke kauane (35 a) juhendaja. On juhendanud ja käinud kaasas üldtantsupidudel 1985, 1990, 1994, 1999, 2004, 2014, naistetantsupidudel 2011, 2016 ja paljudel muudel üritustel. Väike-Maarja aukodanik, rahvatantsu tugisammas, särav ja nõudlik isiksus.

VELLI LEESMAA on Järvamaal Oisu eakate seltsi „Elulõnga Õis” juhatuse esimees, eakate kultuuritöö korraldaja. Osaleb külaelu edendamisel, aitab ühisüritusi korraldada, rahastust leida. Tema eestvedamisel toimuvad iga aastal emadepäeva kontsert, seltsi aastapäeva- ja jõulupidu. Korraldanud Aasta Vanaema valimist, õnnitlenud I klassi minejaid koos seltsi juhatuse liikmetega. Üle poole sajandi õpetanud Oisus rahvatantsu, ka loonud tantse. Oskab kaasata väikesi ja suuri, noori ja vanu ühistegevusse.

LEIDA LEPLAND on Abja-Paluojal eakate klubi Meelespea president ja alustala. Tantsib tantsurühmas, tegutseb näiterühmas „Kolmas Voorus”. Olnud aastakümneid õpetaja. Organiseerib peoõhtute eeskavad ja esinejad, igal suvel ekskursioonid Eesti eri paikadesse. Leiab kiirelt ühise keele noorte ja vanadega.

EAKALT JÄRELTULIJALE

VIRVE KLUUST Järvamaalt on Salutaguse Nelja Küla Seltsi juhatuse esimees, Salutaguse külavanem. Korraldanud üritusi, toetanud laste folkloorifestivale. Nelja küla kokkutulekud on koostöös noortega. Kirjutanud mitu raamatut ümberkaudsetest küladest ja nende ajaloost. Eestvedaja Koeru‒Järva-Jaani valla eakate peol. Organiseerinud Kurnu künkale kõlakoja ja tantsupõranda. Lasi kunagisest saunahoonest ehitada külamaja ürituste tarbeks.

AITA KRUUSEMENT Paidest veab vabatahtlikuna aastaid päevakeskuses lapitööringi. Tema tööd on olnud arvukatel näitustel, on teinud seina- põrandavaipu, lapitekke, toolikatteid. Teda hinnatakse juhendajana kõrgelt. Sügiseti jagab hoidiste retsepte ja vajadusel korraldab õpitubasid. Astub üles moedemonstratsioonidel, võtab osa toolivõimlemisest. Mõtleb alati oma järeltulijatele ‒ vajadusel vurab lapselapsi hoidma või kodu valvama. Hoolivus on tema märk.

EAKAD KUI KULTUURIKANDJAD

MAIMU JANISK Räni alevikust Tartumaal on 53 aastat olnud tantsuõpetaja, praegu juhendab kaht rahvatantsurühma. Teinud ise palju tantse oma rühmadele. Tartumaa Memme-Taadi Lustipeo üks lavastajatest, viimastel aastatel liigijuht. Tema tantsumemmed osalevad paljudel üritustel, ka II Eesti Naiste Tantsupeol. Rahvakultuuri tulihingeline edasiviija.

TATJANA OSEPTSOVA on Ida-Virumaal Sillamäe Vene Kultuuriühistu juhataja. Kauane õpetaja ja koolidirektor. Huvitub teiste kultuuride ja tavade tundmaõppimisest. Ühistu organiseerib ja koostab projekte, aitab ja arendab suhteid teistest riikidest ja linnadest kollektiividega. Tatjana eestvedamisel loodi inglise keele süvaõppeklass. Lõi lastele kooristuudio. Organiseeris mitmelt maalt osalejatega „Baltimaade Kultuuri Sillad”. Sillamäe linna aukodanik, fondi Blagovest laureaat.

ENE PUHMASTE Järvamaalt on Koigi seltsielu eestvedaja. Koigi kultuuriseltsis tegutseb üle 10 ansambli ja estraaditrupi, mis on oma sära ja kooskäimise tahtega eeskujuks paljudele.

HELLE PAJULA Sõmerust Lääne-Virumaal on ellu kutsunud lauluklubi „Külast külla”, kus käivad korra kuus koos 80 eri vallast lauluhuvilised. Ta on koostanud lauluraamatu, korraldanud ühisväljasõite. Ta on Uhtna hooldekodu tegevusjuht, korraldab läbi lauluõhtuid, ratastoolitantsu. Käib eakatele laulmas ja pilli mängimas, on ka õhtujuhi rollis. Ta on saanud Sõmeru valla aumärgi, kodanikupäeva aumärgi.

RANNAROOTSI MUUSEUMI NELJAPÄEVAKLUBI Läänemaal on toiminud juba 25 aastat. Suurim saavutus on 20 meetri pikkune tikitud tekstiilipannoo, mis kujutab eesti-rootslaste ajalugu. Plaan on teha samalaadne pannoo emigreerunud rootslaste käekäigust.

TEGU EAKALE

INDREK KELK on Klubi Tartu Maraton juhatuse esimees, projektide direktor, rahvaspordi ürituste korraldaja. Ta on kaasanud pensionärid Tartu Maratoni üritustele, pidanud pensionäridest põhidistantside võitjaid eriliselt meeles. Tema eestvedamisel on aasta-aastalt kasvanud eakate osavõtt Tartu Maratoni sarja üritustest, sest tingimused on neile väga soosivad ja soodsad.

AARE METSJÄRV Tallinnast on KLUBI KESKPÄEV eestvedaja. Klubi koondab 50‒60 Haabersti eakat. Korraldatakse üritusi, külas käivad lektorid, poliitikud, näitlejad. Peetakse meeles sünnipäevalapsi. Suvel käiakse ekskursioonidel. Koos on istutatud puid. Motoks on Reet Linna sõnad „Me elame veel”.

EPP JOHANI ja VALLY-REET JÄRS on Viljandi Aktiivsete Seltsiliste Grupi koordinaatorid ja tegutsevad isikliku abistajana. Nad on Viljandi haigla rakkerühmas Viljandi Maanaiste Ühenduse esindajad. Epp annab oma kogemusi edasi MTÜ Teeme juhina. Koos osalevad „Seltsilise teenuse arendusprojektis”, mille eesmärk on lahendada maapiirkonnas sotsiaalset tõrjutust.

EVA LINNO on Järvamaal Koeru kulutuurimaja tegus ja tubli töötaja, kes on alati abiks ja toeks eakatele, olgu siis tegu transpordi või ürituse korraldamisega või sootuks arvutiabiga.

KRISTA JÜRGENS on samuti Koeru kulutuurimaja töötaja, kelle abi ja tuge eakad kõrgelt hindavad.

Aidanud korraldada kultuurimaja üritusi.

MARGIT SOIEVA Palalt Jõgevamaal on aastaid korraldanud eakatele laulupäeva, mis on menukas nii kodukandis kui ka kaugemal. Tema südameasjaks on eakate vaba aeg. Rõõmsameelne ja hea suhtleja. Naudib koostööd soliidses eas inimestega.

SENTA MICHELSON Tartust on „Ajaga kaasa” projektijuht ja eestvedaja, Tartu Puuetega Inimeste Koja tegevjuht. 2015 alguse saanud projekt on mõeldud Ropka-Karlova Päevakeskuse ja Tartu Puuetega Inimeste Koja liikmete 60+ koolitamiseks üldarendavatel ja eakate teadlikkust tõstvatel teemadel, anda inglise keele suhtlusoskust ja arvutioskust.

ELLEN KREEM Kalevist Raplamaal on korraldanud ja juhendanud heakorratöid, tegelnud pikaajaliste töötutega. Korraldab ekskursioone koduvallast kaugemale. Ta on töökas, leidlik, järjekindel, panustanud oma oskused ja hinge, õpetades teistele nii käsitööd, söögitegemist kui ka kokkulepetest kinnipidamist. Ta on piirkonna eakate tugisammas, aidates neil säilitada sidet ühiskonnaga ja rikastada nende tegemisi.

MAI JÄRVEKÜLA Välustest Viljandimaal organiseerib kokkusaamisi ja väljasõite, tänu temale saavad eakad rutiinist välja. Sügisest kevadeni viib ta eakad kord kuus Pühajärve spaasse ujuma. Aitab kõiki abivajajaid. Väga positiivne inimene.

SAKU DIABEETIKUTE SELTS on tegutsenud üle 14 aasta. Eesmärk on tagada puuetega, eakate ja toimetulekuraskustega inimestele inimväärne toimetulek süsteemse koolituse, uute ravimite ja abivahendite tutvustamise, ühisüritustel osalemise, õigusaktides ja tervishoiusüsteemis toimunud muudatuste rakendamise kaudu. Seltsi korraldatud koolitustel saavad osaleda nii seltsi liikmed kui ka valla eakad ja puuetega inimesed. Selts on saanud tunnustust katusorganisatsioonidest.

ANU JONUKS Rakverest Lääne-Virumaal organiseerib Tapa eakatele reise, üritusi, mälutreeninguid. Teeb koolitusi eakatele elulistel teemadel.

ERIAUHINNAD:

Eakate elu peegeldaja

ÜLLE KARU on ligi 30 a teinud Vikerraadios õnnesoovisaadet, mille tähtsust on raske üle hinnata; eakatele mõeldud „Päevatee” saadet teeb suvest 2009.

EHA TOPOLEV on MTÜ Inkotuba juhataja, pälvib eripreemia Eakate Festivali käimalükkamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles