President Konstantin Pätsi rahula sai korda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Päts (23. veebruar 1874 - 18. jaanuar 1956)
Konstantin Päts (23. veebruar 1874 - 18. jaanuar 1956) Foto: SCANPIX

Tallinna kommunaal- ja keskkonnameti korraldusel remontis Tallinna Teede AS 22 455 euro eest president Konstantin Pätsi ja Pätside perekonna rahula tugimüüri, rahula juurde viiva trepi ja ligipääsuteed ning korrastas ümbrust.

Pätsi rahula korrastati presidendi kantselei tellimusel, teatas linnavalitsus teisipäeval BNS-ile. Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf, kommunaalameti, keskkonnameti ja ehitajate esindajad külastavad rahulat kolmapäeval.

Tallinna linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakase sõnul otsisid aastal 1988 Eesti NSV Riikliku Julgeoleku Komitee endised töötajad Henn Latt ja Valdur Timusk üles Konstantin Pätsi haua Kalinini (nüüd Tveri) oblastis. Haud leiti Tverist 15 kilomeetri kaugusel asuvast Buraševo külast, kus asus haigla, mille üks patsient oli olnud Konstantin Päts. «Latil ja Timuskil õnnestus kohtuda Pätsi viimase raviarsti Ksenija Gussevaga, kes kirjeldas Pätsi matuseid ning näitas uurijatele presidendi umbkaudse haua asupaiga,» sõnas Arjakas.

Arjakase sõnul ei kulgenud Pätsi säilmete leidmine sugugi lihtsalt. «Eesti Muinsuskaitse Selts korraldas Buraševosse kaks ekspeditsiooni, 1989 ja 1990 aastal. Ühtekokku kaevati lahti 46 matusekohta enne kui leiti oletatavad Konstantin Pätsi säilmed. Kõik haua avamisel nähtu dokumenteeriti ja salvestati videole, mis anti edasi Matti Pätsile.

22. juunil 1990 sõitis Matti Päts koos Eesti Muinsuskaitse Seltsi esindajatega Buraševosse. Säilmed kaevati üles ning  geenitest  kinnitas, et maetu on president Konstantin Päts.

Presidendi säilmed maeti Eesti Muinsuskaitse Seltsi korraldusel 21. oktoobril 1990 perekond Pätsi rahulasse Tallinna Metsakalmistul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles