Ravimite kättesaadavus ei ole vaid väikeste riikide probleem

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht / Scanpix

Tallinnas kogunevad 5.-7. septembril ravimiametite juhid üle Euroopa, et arutada prioriteetseid ravimivaldkonna küsimusi. Keskne teema on ravimite kättesaadavus.

Ravimiameti peadirektori Kristin Raudsepa sõnul ootavad patsiendid õigustatult, et ühtviisi kättesaadavad oleksid nii uued ja innovaatilised kui ka vanemad ravimid. Seetõttu on kättesaadavus põhiteema ka ravimiametite juhtide koostöövõrgustiku kohtumisel.

«Kättesaadavus puudutab väikeriikide kõrval ka suuremaid riike, sest ravimite turustamisel tekkinud tarnehäirete eest ei ole ka nemad kaitstud,» selgitab Raudsepp.

«Peame mõtlema sellele, kuidas ravimitele müügiloa andmise protsessi ladusamaks muuta, kuidas edendada nende ravimite, millel on juba Euroopa Liidus müügiluba, müügilubade taotlemist riikides, kus neid veel ei turustata, aga nende järele on vajadus,» lisas Raudsepp.

Olulisi teemasid on palju

«Kohtumisel tulevad arutlusele ka võimalikud lahendused: näiteks aitaks olukorda parandada liikmesriikide omavaheline tõhusam teabevahetus tarnehäiretest, samuti tootja suurem vastutus ravimite turustamise planeerimisel. Ravimite kättesaadavuse parandamisel tuleb kasutada ka digitaalseid võimalusi, näiteks e-pakendi infolehe arendusi,» tutvustas Raudsepp.

Olulisi teemasid on laual veelgi: «Näiteks järelevalve tugevdamine, et seaduslikku müügiahelasse ei satuks võltsravimid ja ravimite turvamärgiste uue süsteemi rakendamine. Samuti kliiniliste uuringute uue määruse rakendamine, regulatoorsete tegevuste optimeerimisvõimalused ja koostöö tõhustamine ravimiametite võrgustikus, ka Brexiti võimalik mõju,» lisas Raudsepp.

Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise perioodil toimub Ravimiamet korraldamisel ja osalusel üheksa kohtumist. Sarja avab Euroopa ravimiametite juhtide koostöövõrgustiku kohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles