Kepikõnd on harrastus, mis sobib kõigile

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kepikõnd sobib kõigile. Mullu kevadel proovis ala Pärnu linnapea Toomas Kivimägigi (paremal).
Kepikõnd sobib kõigile. Mullu kevadel proovis ala Pärnu linnapea Toomas Kivimägigi (paremal). Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ülle Mikk, Elukiri

Kepikõnd on suurepärane tervisliku liikumise võimalus ükskõik millises vanuses ja füüsilises vormis inimesele. Keppidega saab kõndida igal pool ja igal aastaajal, see ei vaja erilisi tingimusi: kõndida saab metsas, pargis, linnatänavail, maanteel ja rannas.
 

Kepikõnd suurendab vastupidavust, vähendab põlve- ja puusaliigese ning selgroo koormust, parandab rühti, aitab paremini tasakaalu hoida libedal või ebatasasel pinnal ning aitab kiiremini läbida laugeid tõuse.

Lisaks käimisel juba niigi töötavatele alakehalihastele saavad lisakoormuse kätte ka rinna-, õla- ja seljalihased. Seetõttu võimaldab regulaarne kepikõnd vabaneda kaela- ja nimmepiirkonna valudest ning radikuliidist.

Selle toreda spordiala töötas 1997. aastal välja endine soome tippsuusataja Marko Kantaneva. Nüüdseks on see heas füüsilises vormis 40-aastane mees ülemaailmselt tuntud kepikõnnikorüfee, rahvusvaheliselt nõutud koolitaja ja raamatu „Kepikõnd“ autor. Oma rahulikul moel oskab ta leida tee iga õpetatavani, et see ala muuta meeldivaks ja kehale kasutoovaks. Kes siis veel paremini teab, millised kepid on parimad, kui mitte Marko?

Temaga kohtudes saime teada, et Soomes liigub keppidega juba iga teine. Eestis on üle 20 000 regulaarse kõndija.

Elukirigi on nõuks võtnud seda spordiala rohkem propageerida. Esimene meie ühine ettevõtmine on sarja „Käime koos!“ avaüritus Pärnus 7. mail. Meie kaudu on võimalik endale soetada Marko-Marko Kantaneva R nimelise kaubamärgiga kõnnikeppe (vt kupong lk 5). Eesti ettevõtte ME Sisustus omab Marko-Marko Kantaneva R kaubamärki ja toodab sellenimelisi kõnnikeppe, mis on Marko enda poolt välja töötatud.

Iga spordiala harrastamisel on tähtis, et inventar oleks kvaliteetne. Marko-Marko Kantaneva R kepid on üle maailma tuntud oma hea kvaliteedi poolest. Neid müüakse nii Euroopas, Austraalias, USA-s, Kanadas kui isegi Lõuna-Aafrikas.

Väga tähtis on kõnnikeppide pikkus. Meie poolt pakutavad kepid on reguleeritava pikkusega. Algajad harrastajad, samuti need, kes liiguvad peamiselt asfaldil, võiksid kasutada natukene lühemaid keppe. Kogenenud kõndijaile sobivad aga veidike pikemad kepid. Reguleeritavaid keppe on mugavam transportida. Soovitusliku käimiskeppide pikkuse saab välja arvutada, korrutades oma pikkuse 0,7-ga.

Kepid on varustatud ergonoomilise käepideme ja rihmadega. Kepitõuge tuleb lõpetada toetudes käerihmale. Meie poolt pakutavatel keppidel on kaasas ka naturaalsest kummist asfaldiotsikud, mis kestavad kaua ja peavad asfaldil hästi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles