Eestlastel kulub pidamatusele liiga palju raha

Sten Torpan
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abivahendikeskus Invaru juht Enn Leinuste
Abivahendikeskus Invaru juht Enn Leinuste Foto: Erakogu

Teadmatuse ja pikaajaliste ostuharjumuste tõttu kulutavad abivajajad vahenditele sageli tarbetult suurema summa, selgub abivahendikeskuse külastajate harjumustest.

Invaru abivahendikeskuse esindusi üle Eesti külastab igakuiselt üle 5500 abivajaja ning Invaru juhi Enn Leinuste sõnul pöördutakse ligi 80 protsendil juhtudest just pidamatusega seotud abivahendite soetamiseks.

Pidamata saab ka odavamalt

«Võib julgelt öelda, et olenemata vanusest, tahabki enamik abivajajaid esindusest pidamatustooteid - kas siis mähkmeid või nahahooldusvahendeid. Tihtipeale ei mõelda aga kasutusvajaduse ja hinna suhtele ning ei küsita nõu. Seda enam tahaks abivajajatele ja nende lähedastele südamele panna, et igapäevaseks kasutuseks vajalikule tootele ei ole mõistlik kulutada suuremat summat, kui läbimõeldult tegutsedes vajalik,» selgitas Leinuste, kelle abivahendikeskusel on pidamatustoodete osas 20 aastat kogemust.

Suurim viga pidamatustoodete ostmisel on Leinuste sõnul harjumuste küüsi langemine. «Igaühe jaoks leidub sobiv toode ja mähkmeid on saadaval erineva suuruse ning imavusega mitmetelt tootjatelt. Kõige rohkem näeme aga seda, et ostetakse sama toodet, mida on harjutud ostma. Kuid miks üldse see toode kunagi välja valitud sai ja kas see ka täna veel sobib - sellele palju tähelepanu ei pöörata,» tõi Leinuste välja ja tõdes, et paraku paljud ei oska või tunnevad piinlikkust selliste intiimsete abivahendite kohta info küsimisel ja hinna-kvaliteedi suhte uurimisel. «Nii ostetaksegi lihtsalt tuttav mähkmepakk ja ei teata, et erinevaid tooteid kombineerides tuleks hind palju odavam.»

Kombineeritud abivahendid on nahasõbralikumad ja soodsamad

Abivahendite kombineerimine on Leinuste kinnitusel eriti kasulik just iseseisvalt liikuvate inimeste puhul. «Lisaks olulisele rahalisele kokkuhoiule on näiteks püksmähkmete ja sidemete kombineerimine abivajajale ka nahasõbralikum. Iseseisvalt liikuvatel mähkmekasutajatel on tark kombineerida mähkmete mudeleid - öösel võiks kasutada suurema imavusega püksmähkmeid, päeval aga sidemeid või õhemaid püksmähkmeid,» selgitas Leinuste. «Keskmise mähkmete kasutamise näite puhul kujuneb ööpäeva maksumuseks 1,37 EURi (öömähe + 3 sidet). Kui aga mähkmeid ei kombineeri, siis 4 püksmähet täishinnaga on 3,32 EURi,» selgitas Leinuste rahalist kokkuhoidu.

Lamavatel haigetel aga kasutatakse kogu aeg paksemaid imavaid pükse. Leinuste soovitusel võiks proovida ka vormmähkmeid. «Voodihaigete puhul tuleb alati arvestada ka sellega, et hooldajal oleks võimalikult lihtne, mugav ja kiire mähet vahetada,» selgitas Leinuste toodete erinevusi. Lamaja puhul annab turvalisust imava aluslina kasutamine, mis kaitseb voodit mähkme lekke korral. Samuti rõhutab abivahendikeskuse juht, et mähkmete kasutamisel ei tohi unustada naha eest hoolitsemist ning selleks otstarbeks on lai valik puhastus- ja kaitsevahendeid.

Mähkme kulu hoiab abivahendikeskuse juhi kinnitusel all ka mähkme õige kasutamine:

• ​pakist võttes peaks mähkme enne  alla panemist keskosast pikuti pooleks murdma, et moodustuks n.ö. kanal

• samuti peab mähe olema tihedalt vastu ihu

• ​säti mähe väljastpoolt ka kubeme piirkonnas, nii saab vältida lekkimisi

25. tegevusaastat tähistav Invaru abivahendikeskus on liikumiserivajadustega inimeste abivahenditele spetsialiseerunud valdkonna suurim ekspert Eestis. Üle Eesti kaheksas linnas asuvates teeninduspunktides käib igal kuul enam kui 10 000 abivajajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles