Onu Eskimo auks kerkib mälestusmärk

Liisa-Lotta Veiken
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evald Rooma
Evald Rooma Foto: Kristjan Teedema

Tartu linn ja AS Balbiino kavatsevad tänavu mais 105-aastaselt meie seast lahkunud legendaarsele jäätisemeistrile Evald Roomale ehk Onu Eskimole püstitada mälestusmärgi.

Balbiino turundusdirektor Enel Kolk kinnitas, et nende ettevõttel on kavas peagi välja kuulutada ideevõistlus Evald Rooma mälestusmärgi lahenduse leidmiseks. Tema sõnul oodatakse kunstnikelt ja kujuritelt lennukaid ideid, sest Rooma oli väga vitaalne ja aktiivne inimene. 

Kolk lisas, et kindlasti pole kavas armastatud Onu Eskimo mälestuseks püstitada lihtsalt üht seisvat kivist meest. «Tema pärand on midagi sellist, mida tuleb ka edaspidi au sees hoida. Peame Tartut Eesti jäätisepealinnaks ja tahame, et Evaldi vääriline mälestusmärk hakkaks just tema kodulinna kaunistama,» ütles ta.

Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus lisas, et praeguse kava kohaselt paigutatakse Evald Rooma mälestusmärk Tasku kaubanduskeskuse lähedale Emajõe äärde. «Mäletatavasti asus tema kunagine jäätisekiosk sealsamas lähedal bussijaama ees,» põhjendas ta.

See, milline taies lõpuks välja näeb, sõltub Arjuse sõnul sellest, milliste mõtetega loomeinimesed konkursil välja tulevad. Samas arvas temagi, et mälestusmärk võiks endas kanda Onu Eskimot iseloomustanud elurõõmu.

Evald Rooma kauples viimati jäätisega Tartu hansapäevadel 2009. aasta juulis 98-aastasena ning 2011. aasta augustis Melliste laadal 100-aastasena. Evald Rooma 100. sünnipäevaks 6. juulil 2011 kinkis Tartu linnavalitsus juubilarile nimesildiga istepingi, mis paigaldati tema kodu, Annelinnas asuva kortermaja ette.

Kes oli Evald Rooma?

  • Evald Rooma, tuntud ka kui Onu Eskimo, sündis Tartus ettevõtja peres 6. juulil 1911 ja suri tänavu 24. mail.
  • Ta õppis Peetri koolis (10. algkool), Tartu kaubanduskoolis ja tehnikagümnaasiumis.
  • Rooma oli ka üks Eesti esimesi taksojuhte, kes 1927. aastal juhiloa saanuna algul isa Fordi, hiljem tädi perele kuulunud Chevrolet’ga ja Studebakeriga Tartu kandis inimesi sõidutas.
  • 1932. aastal alustas Rooma jäätise tootmist. Esimene proovipartii valmis perekond Laisa jääkeldris ja esimene suurem kogus läks Tartu laulupeole. 
  • 1934. aastal asutas Evald Rooma ettevõtte Eskimo ning alustas Ameerika külmutusseadmetega jäätise suurtootmist kogu Eesti turule. 
  • Eskimo tootis jäätist kuni Saksa okupatsiooni lõpuni. 1944 asus Rooma Tartus organiseerima leiva tootmist.
  • 1987. aastal taastas toona 76-aastane Rooma Elvas Eskimo firma, mis hakkas tootma jäätist sõjaeelse retsepti järgi. Ettevõte tegutses 2004. aastani. Suurema osa tootmisvahenditest annetas Rooma Balbiino Tallinnas asuvale jäätisemuuseumile.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles