Esimesed erivajadustega inimeste kodud said kohandatud

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed erivajadustega inimeste kodud said muudetud nende jaoks mugavamaks.
Esimesed erivajadustega inimeste kodud said muudetud nende jaoks mugavamaks. Foto: Andriy Popov / Panther Media / Scanpix

2016. aasta septembris algatatud ettevõtmine, mille eesmärgiks on oluliselt parandada erivajadustega inimeste elutingimusi, on jõudnud esimeste tulemusteni.

Kohandatud on esimesed üheksa kodu ning aasta lõpuks kohandatakse erivajadustega inimestele mõeldes kokku 45 kodu, mis aitavad inimestel igapäevaselt iseseisvamalt toime tulla ning ühiskonna- ja tööelus aktiivsemalt osaleda.

Üks esimesi, kelle juures kodukohandus valmis sai, oli 78–aastane naine. «Olen väga rahul ja tänulik, et kõik õnnestus. Lisaks dušialusele tehti ka mugav käepide ja sain kokkupandava väikse tooli duši all istudes pesemiseks,» ütles ta. Kuna naine elab üksinda ning tal ei ole igapäevast tuge, siis tänu vanni asendamisele dušiga on tal võimalik ilma raskusteta end iseseisvalt pesta.

Põhiprojekti raames võtavad inimestelt taotlusi kodu kohandamiseks vastu elukohajärgsed omavalitsused, kes toetavad inimesi ka kohanduste elluviimisel. Inimestelt taotluste vastuvõtmiseks tuleb kohalikel omavalitsustel esitada eelnevalt kohandamiste rahastamiseks taotlus rahandusministeeriumile.

Sotsiaalministeeriumi sõnul saavad omavalitsused rahandusministeeriumile esitada taotlusi 2017. aasta teises pooles. Täpsemat infot taotlemise kohta jagavad edaspidi kohalikele omavalitustele sotsiaal-ja rahandusministeerium.

«Kui inimestel on erivajadused, siis nõuab iga mure inimkeskset lähenemist,» ütles Astangu kutserehabilitatsiooni keskuse direktor Kert Valdaru. «Eesmärk on ju tegelikult aidata luua inimestele võimalikult toredad ja mugavad kodud, sest võimalused iseseisvalt toime tulla aitavad neid lülitada ühiskonda, olgu selleks siis õppe-, töö- või sotsiaalelu. Loodame, et kohalikud omavalitsused võtavad asjast aktiivselt osa.»

Aastaks 2023 on planeeritud kohandada üle Eesti 2000 erivajadusega inimese eluruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles