Eeskujuks teistele: kaks pensionäri, kes lõid oma ettevõtted

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks oma firma loojatest otsustas teha pesumaja.
Üks oma firma loojatest otsustas teha pesumaja. Foto: Sille Annuk

65aastane Võrus pesumajateenust pakkuva ettevõtte asutaja ja juht Külli Palts lõi pesumaja konkreetsest vajadusest lähtudes. Nimelt kadus naise eelmine töökoht ära, kuid sissetulekut oli tarvis.

Et Eesti väikelinnades vanemas eas inimesele just palju töökohti ei leidu, siis tuli olukorrale loovalt läheneda. «Sõber soovitas, et tee oma ettevõte. Ütles, et mõtle midagi välja. Pesumaja oli esimene asi, mille peale tulin,» meenutas Külli Palts, kuidas ta kaks aastat tagasi asjaga alustas. Praegu tunneb ta, et isegi päris pensionile jäädes tahab ta pesumajaga jätkata, et elukvaliteet parem oleks.

Varem polnud Külli ettevõtlusega kokku puutunud ja võib-olla seetõttu olid ümberkaudsed inimesed nii idee kui ka naise hakkamasaamise osas pigem skeptilised. Ega ei usutud eriti, et midagi sellest asjast välja tuleb. «Nüüd on aga vastupidi, igalt poolt tuleb abi,» rõõmustas ta.

Külli Paltsi ettevõte osaühing Hää Mõtö sai 2014. aastal alustava ettevõtja stardiabi, see oli firma käivitamisel suureks toeks.

Naist aitas ka tema ettevõtjast sõber, kellelt ta sai firma asutamise ja asjaajamise kohta palju kasulikku infot. «Tänu konsultatsioonidele ja sõbra toetusele pole mulle kordagi tundunud, et ettevõtte loomine ja selle haldamine oleks liiga keeruline,» oli ta aus. Kuigi pesumajal on läinud normaalselt ja see on end kenasti ära majandanud, tunnistab Külli, et kõige keerulisem kogu tegemise juures on klientide leidmine. Hea töö on enamiku klientidest küll püsiklientideks muutnud, see annab stabiilsus- ja kindlustunde.

Pesumajas töötab kaks inimest, Külli ja tema abiline. Just see meeldibki Küllile väga, et ta saab oma ettevõtmisega ka teisele tööd pakkuda. «Lisaks naudin seda, et olen iseenda peremees. Eks vastutus ja vaev on ka muidugi palgatööga võrreldes erinevad, kuid palk on töö tegemise tulemus,» ütles ta ja lisas, et tööd ta ei pelga.

Kogemusele tuginedes ütles Külli Palts neile pensionäridele, kes kahtlevad, kas ettevõtlusega alustada või mitte, et julge hundi rind on rasvane. «Tuleb asja uurida ja julgelt pihta hakata, sest abilisi leidub alati, kelle käest nõu küsida. Oluline on tegema hakata,» rõhutas ta. Ka temale oli pesupesemisteenus suhteliselt võõras valdkond, millest ta väga palju ei teadnud, aga teda see ei heidutanud. «Teen ja õpin, nii see asi käib!»

Pauli harrastusest kasvas välja töö

58aastane saarlane Paul Tohv on ametilt poiste käsitööõpetaja. Kui mõned aastad tagasi tegi ta füüsilisest isikust ettevõtjana (FIEna) lisatööd, siis nüüd on nad koos abikaasaga kahasse loonud mittetulundusühingu Kumer. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles