Miks ei tohi magada moest läinud ööriietega?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öösärk räägib naise kohta nii mõndagi.
Öösärk räägib naise kohta nii mõndagi. Foto: Thomas Lammeyer / Panthermedia / Scanpix

Ööpesu on tähtis komponent naiseliku võlu edasiandmisel, sest naine peab olema alati ilus ja hoolitsetud, kuid eriti kaunilt naiselik õhtul ja uneajal.

Paljud on nõus sellega, et pidžaama või öösärk peavad olema mitte ainult ilusad ja stiilsed, vaid ka mugavad ja sedavõrd väärikad, et sellega tunned end igal õhtul magama minnes nagu esimest ööd kallimaga kokku heitvat.

Lõppude lõpuks sõltub sellest, kui rahulikult inimene on magama jäänud, tema tervis ja korralikust unest tema hea välimus. Kõik see kokku on väga oluline igale aktiivsele inimesele.

Nii ei tasu, tegelikult lausa ei tohi, magama heita ammu moest läinud öösärgi või kleidiga, sest ööriided ei ole enam ette nähtud ainult magamiseks. Nendega võid ka hommikutundidel või õhtusel ajal kodus ringi liikuda. Mida siis jälgida endale öösärki valides?

Vaadates öösärke nii poes kui ka turul on valikut seinast seina. Leidub nii tagasihoidlikke pidžaamasid kui ka võrgutavaid ja satsidega negližeesid. Valiku teed siiski sina ise, sest öörõivastuse valiku järgi saab selle omaniku iseloomu ja temperamendi kohta paljutki öelda. Kui lased ööriideid endale kinkida, siis võib kinkija sellega edastada teatud sõnumigi.

Kuidas vanasti?

Ajalukku vaadates näeme, et 15. sajandil ei teadnud Euroopa naised veel midagi sellisest asjast nagu ainult magamiseks mõeldud öösärk. Öösärgina kanti riietust, millega võis isegi pärastlõunal sõpradega kohtuma minna. Samal sajandil hakkasid levima öösärgid, mis olid valmistatud õhemast materjalist ja olid seejuures ka suured ja avarad. Sellistega enam nii väga tänavale ei mindud.

Kalli hinna ja väikese vajaduse tõttu ei olnud uudsetel öösärkidel just palju ostjaid. Selline öösärk leidis kasutust suuremalt jaolt rikaste inimeste seas, kuid ega nemadki seda oma garderoobi põhiesemeks võtnud.

Ent nelisada aastat hiljem oli seesama avaralõikeline öösärk juba üldises kasutuses ning naistele meeldis nendega ka õhtuti söömas käia ja päeval oma tuttavatega kokku saada. Ühel naisel oli öösärke tavaliselt rohkem kui üks ning reisides ja erinevatel üritustel oli see tavaline riietusese. Öösärk oli siis õhtukleidi pikkune ning ilustatud arvukate pitside ja satsidega.

Tänapäeval on öösärk muutunud pikast lahmakast riideesemest lühikeseks ja praktiliseks, mis sageli toob isegi naise võlud esile. Samuti ei ole tänapäeva maailmas enam vahet, kas pidžaamat kannab mees või naine, see on normaalne mõlemale sugupoolele.

Allikas: UpLaddy.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles