Aprillis tuleb ringlusse uus 50eurone

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus 50eurone.
Uus 50eurone. Foto: www.uus-euro.ee

Aprilli alguses hakkavad Eesti Pank ja teised euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja täiustatud turvaelementidega 50euroseid rahatähti. 

Uue seeria 50euroste rahatähtede kõige silmatorkavam muudatus on samasugune, nagu oli uutel 20eurostel: rahatähe paremal serval hologrammriba peal asub läbipaistev portreeaken.

Portreeaken paistab läbi ja kui pangatähte vastu valgust vaadata, on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on samad, mis uutel 5-, 10- ja 20eurostel.

„Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja kui ettevalmistused on veel tegemata, siis praegu on viimane aeg neid teha,“ märkis Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. „Uut rahatähte tuleb vastu võtta ka siis, kui tehnilised uuendused on tegemata või rahatuvastusseadet ei ole. Kõikide rahatähtede ehtsust on võimalik tuvastada käsitsi ja seda saab teha nii professionaalne sularahakäitleja kui ka iga tavaline inimene,“ rõhutas Roosve.

Uus 50eurone tuleb käibele 4. aprillil. Uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega.

Nii vana kui ka uue seeria rahatähtede turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähti vaadata vastu valgust, kallutada silme ees edasi-tagasi ja kompida nende pinda. Põhjalikud europangatähtede turvaelemente tutvustavad materjalid asuvad veebilehel uuseuro.eu.

Täiendav info

  • Esimese seeria rahatähed ehk praegu kasutusel olevad 50eurosed kehtivad ka edaspidi. See tähendab, et neid ei ole vaja ümber vahetada, sest nendega saab ka tulevikus poes ja mujal maksta. Sama on kehtinud ka uue kujundusega 5-, 10- ja 20euroste kohta.
  • Samal ajal uute, teise seeria rahatähtedega on kasutusel ka eelmised, esimese seeria rahatähed. Niimoodi oleme toiminud ka 5-, 10- ja 20eurostega: pankades, poodides, sularahaautomaatides ja igal pool mujal on kasutusel nii uue kui ka vana kujundusega kupüürid.
  • Kõik esimese seeria rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid ühel hetkel ei saa esimese seeria rahatähtedega enam poes maksta. Kui see aeg on selgunud, siis teavitatakse sellest inimesi väga pikalt ette. Seejärel saab vana kujundusega 50euroseid uute vastu vahetada tähtajatult nii Eesti Pangas kui ka euroala teistes keskpankades.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles