Vabariigi aastapäeva eel on tööpäev lühendatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Vabariigi aastapäevale eelnev neljapäevane tööpäev on kolme tunni võrra lühem.

Tööpäeva lühendamine ei sõltu tööpäeva kestusest, teatas tööinspektsioon BNS-ile. Näiteks osalise tööajaga töötaja puhul, kes on tavapäraselt tööl ainult kolm tundi päevas, riigipüha eelsel päeval tööle tulema ei pea.

Kui tööpäeva pole objektiivsetel põhjustel võimalik lühendada, peab tööandja töötajaga kokku leppima töötamise pühade-eelsel päeval nagu tavalisel tööpäeval. Kui töötaja on nõus tööpäeva lühendamata jätmisega ning ta töötab mittesummeeritud tööajaarvestuse alusel, loetakse need kolm tundi ületundideks.

Summeeritud tööajaarvestusega töötamisel aga väheneb töötaja kalendaarne tööajanorm kolme tunni võrra. See, kas nende kolme tunni näol on tegemist ületunnitööga, selgub arvestusperioodi lõpus. Ületunnitöö hüvitatakse töötajale tasulise vaba ajaga või kokkuleppel 1,5-kordselt rahas. Vabariigi aastapäev on riigipüha. Riigipühal töötatud tundide eest tuleb maksta töötajale kahekordset töötasu.

Tööpäevi lühendatakse uusaasta, Eesti Vabariigi aastapäeva, võidupüha ja jõululaupäeva eel.

Neljapäeval, 23. veebruaril töötab Tööinspektsiooni infotelefon 640 6000 kuni kella 13. Tallinnas jääb vastuvõtt ära.

24. veebruaril on Tööinspektsioon suletud ja infoliin ei tööta. Küsimustega on võimalik pöörduda kirjalikult aadressil jurist@ti.ee. Teie kirjale vastatakse esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem kui 30 päeva pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles