Hoiatus: neid asju ära talvel kodus tee

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krõbedate talveilmadega suureneb paraku ka kodus juhtuvate õnnetuste arv.
Krõbedate talveilmadega suureneb paraku ka kodus juhtuvate õnnetuste arv. Foto: Elmo Riig / Sakala

Krõbedamad külmad on meie talves üsna haruldased, mistõttu ei osata enam neid karta ega nendeks valmis olla. Kõige sagedamini üllatab koduomanikke külmunud torustikud, jäätunud vihmaveerennid ning erinevad kütmisega seotud probleemid.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul on väga oluline, et inimesed ei hakkaks liigse kuumusega külmunud torusid sulatama, kütaksid ahju ettevaatlikumalt ning hoiaksid vihmaveerennid puhtana.

„Meil on olnud mitmeid juhtumeid, kuidas leeklambi ja kuumafööniga torude sulatamine on lõppenud tulekahjuga – kindlasti ei tohi hoones torusid elusa tulega sulatada. Samuti on kahjusid põhjustanud jääd täis vihmaveetorud, mis liigse raskuse tõttu maja küljest lahti tulevad ning vahel ka osa katusest kaasa haaravad,“ rääkis ta.

Lisaks pani Jõhvik ahjuküttega majas elavatele inimestele südamele, et ahju ette ei tohi ladustada kergesti süttivaid esemeid ning ka väga krõbeda külmaga tasub kütta mõistlikkuse piires vastavalt küttekeha taluvusele.

Viis meeldetuletust

Ära mine leeklambi ja fööniga külmunud torusid lahti sulatama isegi siis, kui oled nii käitunud 20 aastat ja midagi ei ole juhtunud. Ühest juhtumisest piisab kodu hävimiseks.

Püüa vihmavee süsteemid puhtana hoida, et sinna ummistust ei tekiks, mis külmaga ära jäätub. Kui aga vesi on rennides juba jäätunud, siis on tõenäoline, et kevadisema sulailmaga võib sulavesi maja konstruktsioonidesse tee leida. Samuti on oht, et jäätunud rennid hoone küljest lahti tulevad ning ka osa katusest kaasa võtavad.

Hoia periooditi omapäi jäetud hoonetes +10 kraadist temperatuuri – see ei lase torudel külmuda ning hoiab elamise heas konditsioonis.

Küta ahju mõõdukalt vastavalt küttekeha taluvusele. Rusika reegel on - üks sületäis korraga.

Hoia ahjuesised puhtad kergesti süttivatest esemetest ning kuum tuhk aseta kuumakindlasse nõusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles