Kas soolveega nina loputamisest on üldse kasu?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nina-kõrva-kurguarst Oliver Vaide sõnul on ninaloputamisest kujunenud tänapäeval suurem sõltuvus kui seda on olnud nohuravimitest.
Nina-kõrva-kurguarst Oliver Vaide sõnul on ninaloputamisest kujunenud tänapäeval suurem sõltuvus kui seda on olnud nohuravimitest. Foto: Corbis/Scanpix

Nohuperioodil soovitatakse sageli nina rohke soolveega loputamist. Nina-kõrva-kurguarst Oliver Vaide ütles Terviseuudistele, et on olukordi ja haigusseisundeid, kui nina loputamisele soolveega pole paremat alternatiivi, kuid neid olukordi tuleb ette oluliselt harvem kui ennetavalt soolveega ninaloputajaid.

„Terve ja toimiv nina limaskest saab enese puhastamisega ilma välise abita ideaalselt ise hakkama ning ei vaja lisaks mehhaaanilist puhastamist loputamise näol. Nina loputamisel niiskuse tekitatud vaevusi leevendav tunne on kahjuks petlik ning seda ei saa käsitleda raviefektina, mis tõttu on ninaloputamisest kujunenud tänapäeval suurem sõltuvus kui seda on olnud nohuravimid,“ sõnas ta.

Üldjuhul ei peeta nina limaskestale kahjulikuks füsioloogilist ehk 0,9% lahust.

Loe pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles