Tallinna Reumaühendusel täitub veerandsada tegutsemisaastat

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reuma
Reuma Foto: SCANPIX

8. detsembril oma 25 sünnipäeva tähistav Tallinna Reumaühendus pakub igakuiseid haiguspõhiseid ja toimetulekut toetavaid koolitusi luu-ja liigesehaigetele Tallinna Puuetega Inimeste Tegevuskeskuses, Endla tn 59.

Võimalused oma haigusega paremini toime tulla, omavahel kogemusi jagada, loengutel uusi teadmisi omandada ning liikumistreeningutel käia, on Tallinna ja Harjumaa inimestel olemas juba üle 20 aasta.

Patsiendiühenduse eestvedajad Külly Halenius ja Maire-Liis Hääl kinnitavad, et haigete elurõõmu põhjused peituvad nende haigusteadlikkuses ning igapäevastes liikumisharjumustes. Tallinna-ja Harjumaa luu-ja liigesehaiged jõuavad kaebustega üha varem oma perearsti

või reumatoloogi vastuvõtule, mistõttu neid haigusi diagnoositakse varajases staadiumis ning haigeid ravitakse nüüdisaegseid raviplaane järgides. Infot ühingu tegevuse ja koolituste kohta leiab kodulehelt www.tallinnareumauhendus.ee.

Suur huvi haigus-ja toimetuleku koolituste vastu näitab, et patsiendiühendusse koondunud inimesed peavad oluliseks oma tervist ning tunnevad rõõmu kooskäimisest. Ka liikmete hulgas läbiviidud sotsioloogilised uuringud on tõestanud, et ühingu tegevuses aktiivselt kaasalööjad on hästi toimetulevad ja elurõõmsad inimesed, kellel ei esine depressiivsust ning psühhosomaatilisi haigusi, samuti ei kurdeta oma haigusest tingitud krooniliste valude üle.

Igal aastal registreeritakse Eestis ligi 100 000 luu- ja lihaskonna vaevuste juhtumit.

Tänapäeval diagnoositakse neid haigusi päevas keskmiselt neljal inimesel. Tallinna-ja Harjumaa piirkonnas on haigestunute hulk suurim.

Enamlevinud haigused on reumatoidartriit, spondülartriit, osteoartroos, osteoporoos.

Eriti sagedane on luu-ja liigesehaigustesse haigestumine  40–65-aastaste naiste seas.

Raviga viivitamine süvendab aga luu-ja liigesehaigust ning  sellega kaasuvat depressiooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles