Viljandimaalased teevad Ühisnädalal hooldekodudele piparkooke

Kadri Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii taigen kui piparkopogid tehakse valmnis Viljandimaa MTÜ-de poolt.
Nii taigen kui piparkopogid tehakse valmnis Viljandimaa MTÜ-de poolt. Foto: PantherMedia / Scanpix

Novembri lõpus aset leidva Ühisnädala jooksul toimub üle Eesti mitmeid üritusi, kus vabakonna liikmed saavad teoks teha häid tegusid ja tutvustada oma tegemisi ka laiemale avalikkusele. Viljandimaal on MTÜ-d jõud ühendanud teiste tegemiste hulgas ka hooldekoduelanikele jõuludeks piparkookide valmistamises.

Terve Ühisnädala vältel teevad Viljandimaa MTÜ-d erinevates kohtades piparkoogitainast ja -kooke ning viivad need maakonna kahe hoolekodu elanikele.

Viljandimaa Arenduskeskuse kodanikuühenduste konsultant Jaanika Toome selgitas, et Ühisnädal on kodanike algatus toetav nädal. „Minu soov on, et MTÜ-d omavahel rohkem suhtleksid,“ sõnas ta. Samas on see hea võimalus üheskoos teha midagi head.

Toome sõnul pidasid kohalikud vabakondlased oluliseks, et taigen tehtaks valmis ise. „Meil on hea võimalus kasutada ära MTÜ Viljandi Maanaiste oskusi ja teadmisi, kes tulevad taigna tegemist õpetama. Seda paljud enam ei oskagi,“ rääkis ta.

„Ühisnädal on tähtis, et näidata, et mitte ainult riik ei tee sinu jaoks midagi, vaid sina ise saad ka palju ära teha.“

Piparkoogitaigen tehakse valmis Olustveres Maanaiste Seltsimajas ja MTÜ-s Vinger MTÜ Viljandi Maanaiste juhendamisel. Vingeri uksed on avatud ka vabatahtlikele, kes tahavad tutvuda MTÜ-de tegevustega ja kaasa aidata piparkookige valmistamisele. Munade, jahu ja võiga toetab ettevõtmist Viljandimaa OTT.

Piparkoogid küpsetatakse valmis Puuetega Inimeste Nõukojas, päevakeskuses Vinger ja Paistu Sotsiaalkeskuses.

„Teeme suuremad piparkoogid, kaunistame ära ja teeme juurde ka jõulukaardid,“ tutvustas Toome plaanitavaid tegevusi, mis üheskoos ette võetakse.

25. novembril viiakse piparkoogid Viiratsi ja Pärsti hooldekodudesse. Toome sõnul on kavas koostööd teha ka Varjupaikade MTÜ-ga, kes ühineks külaskäiguga ja pakuks võimalust hooldekodu elanikel kassidega koos veedetud ajast rõõmu tunda.

Juba neljandat korda toimuva ühistegemise nädala selleaastaseks teemaks on hoolivus. Jaanika Toome sõnul on see nädal hea võimalus mõelda, kui palju ja kuidas me tegelikult hoolime. „Kipub nii olema, et kõik tegemised satuvad kas Ühisnädala-laadsetesse ettevõtmistesse või pühadeaega. Aga kuidas teha nii, et me hooliks ka ülejäänud aasta? Et oleks iga kuu keegi, kes käiks hooldekodudes raamatuid ette lugemas või teeks midagi muud toredat,“ mõtiskles ta.

Toome sõnul ei jõuagi me kõik ise aidata eakaid või kodutuid loomi, anda head loodusharidust vms. Selleks on tegusad MTÜ-d, kelle tegevust saab näiteks rahaliselt toetada.

„Ühisnädal on tähtis, et näidata, et mitte ainult riik ei tee sinu jaoks midagi, vaid sina ise saad ka palju ära teha.“

Toome sõnul on ühiskonnas populaarsust kogumas väärtuspõhised kogukonnad. „Kes minust tänapäeval rohkem teab? Kas minu hobiga seotud sõber või naabrinaine?“ tõi ta näiteks. Samas ei saa tähelepanuta jätta ka piirkondlikke kogukondi, mis on meile omasemad.

Ühisnädalal soovitabki ta mõelda sellele ja hoolida nii endast kui naabritest. „Võta kook või piparkook kaasa ja mine vaata, mis su naabrinaine teeb. Hooli endast ja oma naabrist.“

 + 2016. aastal toimub Ühisnädal 21.-27. novembril.

 + Vaata KAARDILT, kus ja mis kell toimuvad sinu kodukandis Ühisnädala üritused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles