Uue kiirendi kasutuselevõtmine väheneb PERH-is vähiravi järjekordi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti regionaalhaigla.
Põhja-Eesti regionaalhaigla. Foto: Raul Mee

Põhja-Eesti Regionaalhaiglas (PERH) hakkab reedel tööle uue põlvkonna kiirendi, mille kasutuselevõtmise järgselt saab lühendada ravijärjekordi, kiiritusravi muutub kättesaadavamaks ja täpsemaks ning kasutusele võetakse uued ravimeetodid.

„Kiiritusravi edukus sõltub väga palju õigeaegsest ravist ja seetõttu on kiiritusravi kättesaadavus eriti oluline," sõnas PERH-i kiiritusravikeskuse juhataja Maire Kuddu.

Kuddu sõnul on kiiritusravi areng Eestis ja PERH-is toimunud tänu heale koostööle Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga, mille esindajad tulevad ka kiirendi pidulikule avamisele ning seminarile, kus on fookuses kiiritusravi kättesaadavuse ja tulevikuprognoosi kui ka maksumuse teema.

Uus kiirendi on ergonoomilisem ja selle kõrge mehaaniline täpsus võimaldab kiirendit kasutada uuenduslikuks stereotaktiliseks raviks, kus kiirgus fokusseeritakse väga täpselt väiksematesse aju- või kehasisestesse kasvajatesse. Samuti võimaldavad uue kiirendi kuvamisseadmed jälgida kasvaja asukohta kiiritusseansi ajal, mis parandab kiiritusravi täpsust.

„Kiiritusravi edukus sõltub väga palju õigeaegsest ravist ja seetõttu on kiiritusravi kättesaadavus eriti oluline."

Reedel möödub ühtlasi 70 aasta möödumist kiiritusravi alustamisest Tallinnas ja seda tähistatakse rahvusvahelise seminariga „Kiiritusravi hetkeseis ja tulevik“.

Seminaril võtavad sõna mitmed rahvusvahelised eksperdid - ESTRO (European Society for Radiation Oncology) president  Yolande Lievens räägib kiiritusravi maksumusest, kulutõhususest ja ravi õigeaegse kättesaadavuse vajalikkusest ja Eduardo Zubizarreta Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri rollist kiiritusravi arendamisel, vähiravi erinevate liikide rahastuse teemat puudutab haigekassa juhatuse liige Maivi Parv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles