Laupäeval on nii Tallinnas kui Tartus tasuta rinnauuringute päev

Kadri Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammogramm.
Mammogramm. Foto: SCANPIX
  • Uuringutele on eelkõige oodatud naised vanuses 62+
  • Tallinnas registreerimine tööpäeviti kell 9-16 telefonil 617 2405 või 5300 6334
  • Tartus etteregistreerumine telefonil 731 9411 kell 8–16
  • Saatekirja uuringule tulemiseks vaja ei ole

Laupäeval on nii Tallinnas kui Tartus tasuta rinnauuringute päev. Tallinnas saab uuringutele minna Põhja-Eesti Regionaalhaiglasse, Tartus ootab Kliinikumi radioloogiakliiniku meeskond naisi Tartu kesklinnas Tartu Kaubamaja juures.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla korraldab radioloogiapäeva tähistamiseks 12. novembril tasuta rinnauuringute päeva, mil haigla radioloogid ja radioloogiatehnikud teevad terve päeva tasuta rinnauuringuid, esitamata arveid haigekassale.

Radioloogiakeskuses on sel päeval avatud rinnakabineti vastuvõtt, mammoloogi vastuvõtt, mammograafiakabinetid ja rinna ultrahelikabinet.

Haigla ootab uuringutele naisi vanuses 62 ja vanemaid, kes mujal Euroopas kutsutakse sõeluuringule, aga Eestis paraku mitte, ehkki rinnavähki haigestumise risk on ka selles vanuses endiselt suur.

„Esmalt oleks aeg sõeluuringu sihtgruppi laiendada nii, et see arvestaks Euroopa juhiseid.”

„Tahame radioloogidena sellise vabatahtliku tööga radioloogiapäeva tähistades juhtida avalikkuse tähelepanu sellele, et Eestis on rinnavähi varase avastamise osas veel palju ära teha. Esmalt oleks aeg sõeluuringu sihtgruppi laiendada nii, et see arvestaks Euroopa juhiseid,” ütles Regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja dr Maret Talk. „Rinnavähi korral on otsustavalt tähtis jõuda ravile vähi varases staadiumis.”

Oodatud on rinnakaebustega naised ka nooremas eas, eelkõige vanuses 45–49. Teretulnud on ka ravikindlustuseta naised, elukoha piirangut ei ole ning ka saatekirja pole vaja.

Tasuta rinnauuringute päevale saab registreeruda alates 24. oktoobrist tööpäeviti kella 9-16 telefonil 617 2405 või 5300 6334.

Tartus saab uuringule kesklinnas

Kliinikumi radioloogiakliiniku meeskond korraldab Tartu kesklinnas Tartu Kaubamaja juures laupäeval, 12. novembril kell 10-16 tasuta rinnauuringute päeva. 

Kohal on Eesti Vähiliidu Mammograafiabuss, kus tehakse mammograafiat, ja Tartu Ülikooli Kliinikumi mobiilne diagnostikakabinet, kus vajadusel saab lisaks teha rindade ultraheliuuringut.

Uuringule on ennekõike oodatud 63–70 aastased naised (ka need, kellel pole ravikindlustust), kellel ei ole viimase kahe aasta jooksul rinnauuringut tehtud.

Vabade aegade olemasolul võetakse uuringule ka 45–49 aastaseid (soovitavalt rinnakaebustega) naisi, kellel ei ole rinnauuringut tehtud viimase aasta jooksul.

Uuringul osalemiseks on vajalik etteregistreerumine telefonil 731 9411 (tööpäeviti kell 8–16). Saatekirja vaja ei ole.

Sõeluuringu vanusegrupis naistele sel päeval uuringuid ei tehta, sest neid naisi oodatakse tööpäeviti nii kliinikumi radioloogiakliinikus kui mammograafiabussis vastavalt selle liikumisgraafikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles